Graves’ Orbitopathie (GO)

De ziekte van Graves kan ook klachten aan de ogen geven. Dit noemen we Graves’ Orbitopathie of GO. Deze oogziekte van Graves geeft klachten als uitpuilende ogen, dubbelzien en slechter zicht. De behandelingen hiervoor voeren wij zoveel mogelijk in een vaste volgorde uit. De ene stap beïnvloedt namelijk de volgende. Gelukkig zijn bij de meeste patiënten niet alle stappen nodig.

Wat zijn de behandelingen bij Graves’ Orbitopathie?

Stap 1: Regelen van de schildklierfunctie

De oorzaak van de ziekte van Graves ligt in de schildklier. De endocrinoloog behandelt als dit nodig is eerst uw schildklier met medicijnen. Soms moet de werking van de schildklier stilgelegd worden. Daarna krijgt u hormonen die de functie overnemen.

Stap 2: Behandeling met prednison per infuus

Bij ernstige ontstekingsklachten of een risico op een beknelde oogzenuw of uitdroging van het hoornvlies krijgt u het medicijn methylprednisolon. Hiervoor wordt u verwezen naar de endocrinoloog in een ander ziekenhuis. Daar krijgt u gedurende 3 maanden lang 1 keer per week medicijnen toegediend per infuus. Dit medicijn kan soms vervelende bijwerkingen geven, maar kan verergering van de klachten voorkomen.

Stap 3: Orbita-decompressie

Als uw oogzenuw bekneld is, het hoornvlies uitdroogt, of uw ogen ernstig uitpuilen, is een orbita-decompressie mogelijk. Dit is een grote operatie, waarbij we een deel van het bot uit uw oogkas halen. Er ontstaat meer ruimte, waardoor de oogklachten verminderen. Uw oogarts maakt deze keuze samen met u.

Stap 4: Behandeling van dubbelzien

Ziet u dubbel? Dan kunnen we dit tijdelijk verhelpen met een Fresnel-prisma dat u over een bril plakt. In een stabiele fase van GO adviseren wij u bij dubbelzien een oogspieroperatie. 

Stap 5: Correctie van teruggetrokken of dikke oogleden

Als door de GO uw oogleden niet goed meer sluiten, kan een ooglidcorrectie nodig zijn. Als u zelf een ooglidcorrectie wenst omdat u dat mooier vindt wordt dit niet altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Ook voor deze operaties kunt u bij ons terecht.

Behandeling van Graves’ Orbitopathie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het behandelteam bij GO bestaat uit verschillende specialisten. Internisten en endocrinologen uit andere ziekenhuizen werken samen met onze gespecialiseerde oogartsen. Hierbij is er een hechte samenwerking met de artsen uit het Erasmus MC. Samen vormen we het Schildkliercentrum Rotterdam. In Het Oogziekenhuis bent u dan ook in de beste handen en op de juiste plek. Wordt u nog niet behandeld voor GO of wilt u een second opinion in ons centrum? Ons hogesnelheidstraject biedt u in 1 dag onderzoeken en een gesprek over de behandelmogelijkheden.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 10.514 polikliniekbezoeken en 1.290 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda