Hangende (boven)oogleden

Als u last heeft van hangende (boven)oogleden  kan dat niet alleen vervelend zijn voor uw uiterlijk. Door een hangend ooglid kunt u soms ook minder of slechter gaan zien. Er zijn verschillende oorzaken voor hangende oogleden. Als de oorzaak in de huid ligt, heet dit dermatochalasis. Bij een afwijking van de ooglidspier heet dit ptosis.

Oorzaken van hangende (boven)oogleden

  • Dermatochalasis: uw ooglid gaat hangen door huid die slapper is geworden. Dit is normaal bij het ouder worden. Dermatochalasis of huidteveel kan voorkomen in de bovenoogleden, maar ook in de onderoogleden. Meer informatie vindt u op de pagina over dermatochalasis .
  • Blefaroptosis: door een slap geworden spier (levator) of spierpees gaat uw bovenooglid hangen. Deze spierpees kan verslappen als gevolg van ouder worden, na een ongeluk, na een operatie of na langdurig contactlensgebruik (aponeurogene ptosis). Ptosis door een verslapte spier kan ontstaan door een aangeboren afwijking (congenitale ptosis) of spierziekte (myogene ptosis). Een andere oorzaak is een afwijking aan de zenuwen (neurogene ptosis). Meer informatie vindt u op de pagina ptosis.
  • Wenkbrauwptosis: uw wenkbrauw gaat zakken door verslapping van de huid van het voorhoofd of door een zenuwafwijking. Als uw wenkbrauw veel te laag staat, kan het nodig zijn dit eerst te corrigeren. Alleen een correctie van de huid van uw bovenoogleden is dan niet voldoende.

Symptomen bij hangende (boven)oogleden

Een hangend (boven)ooglid kan klachten geven. Voorbeelden hiervan zijn:

  • zwaar gevoel op de ogen;
  • vermoeide ogen;
  • dikke oogleden;
  • slecht zicht, met kans op een een lui oog bij kinderen;
  • hoofdpijn.

Dr. A.D.A. ParidaensTip van de oogarts

"Heeft uw kind een hangend ooglid? Dan raden wij u als ouder aan om een afspraak te maken bij uw huisarts. Deze kan u dan verwijzen naar de orthoptist en oogarts. Als het ooglid van uw kind hangt, dan is de kans groter dat uw kind een bril nodig heeft."

Dr. A.D.A. Paridaens

Behandelingen

De behandeling van een aangeboren hangend bovenooglid wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

De correctie van hangende oogleden door overige oorzaken kan (voor een deel) vergoed worden door uw aanvullende zorgverzekering als aan een aantal voorwaarden van de zorgverzekeraar wordt voldaan. Uw oogarts kan goedkeuring voor u aanvragen. Als de zorgverzekering de operatie niet vergoedt, kunt u deze ooglidcorrectie toch bij ons laten doen. De kosten hiervoor betaalt u dan zelf. Voor deze ooglidcorrectie staan natuurlijk dezelfde ervaren ooglidchirurgen voor u klaar.

De oogarts kijkt samen met u welke behandeling het meest geschikt is voor u of uw kind.

Bovenooglidcorrectie bij dermatochalasis (bij volwassenen)

Heeft u hangende bovenoogleden? Dit is normaal bij het ouder worden. De huid en weefsels van uw oogleden worden dan vaak slapper. Deze te ruime huid noemen we dermatochalasis . Naast een minder fris uitziende blik kan dit klachten geven als minder...

Onderooglidcorrectie bij dermatochalasis (bij volwassenen)

Heeft u last van hangende onderoogleden en dikke wallen? Dit komt veel voor bij het ouder worden. De huid en weefsels van uw oogleden worden dan slapper. Vaak zit dit ook in de familie. Deze te ruime huid noemen we dermatochalasis. Dit kan een...

Ooglidcorrectie bij ptosis (hangende oogleden)

Hangt uw bovenooglid omlaag door een verslapte of minder werkende levatorspier in het ooglid (aponeurogene ptosis)? Dan kan dit klachten geven als minder zien, hoofdpijn of vermoeide ogen. Een ooglidoperatie kan deze klachten verhelpen. Kinderen met...

Onderzoeken

Voordat wij starten met de behandeling bij u of bij uw kind, kijkt de oogarts eerst goed naar de klachten die er zijn en naar de oogleden en het oog.

Een foto maken
De medisch fotograaf maakt een foto van de ogen en het gezicht. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor de aanvraag bij uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts of andere specialist in een ander ziekenhuis? Dan kan uw specialist als dat nodig is een verwijzing naar ons ziekenhuis regelen.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda