Hangende oogleden door een slappe huid (dermatochalasis)

Het oog heeft een boven- en een onderooglid. Beide oogleden kunnen gaan hangen door een slapper wordende huid. Dit teveel aan huid noemen we dermatochalasis. Het geeft u niet alleen een vermoeide blik. Door een bovenooglid dat voor uw oog hangt, kunt u soms ook minder of slechter gaan zien. Gelukkig kunnen onze ooglidchirurgen hier veel aan doen.

Oorzaken van dermatochalasis 

Bij dermatochalasis is de huid van het ooglid verslapt. Vaak is ook het weefsel eronder slapper geworden. De oorzaak van huidverslapping van de oogleden kan zijn:

  • ouderdom;
  • erfelijkheid (het zit in de familie);
  • een ontsteking;
  • de ziekte van Graves (Graves’ orbitopathie).

Symptomen bij dermatochalasis

Huidteveel in de oogleden kunnen vervelende klachten geven. Voorbeelden van deze klachten bij huidteveel in de oogleden zijn:

  • zwaar gevoel van de oogleden;
  • vermoeide uitstraling;
  • vermoeide ogen;
  • dikke oogleden;
  • slecht zicht door een zakkend ooglid;
  • hoofdpijn.

Dr. A.D.A. ParidaensTip van de oogarts

"Na de ooglidcorrectie is uw oog en huid nog een paar weken gevoelig. Draag daarom geen contactlenzen maar een bril. Bescherm uw ogen daarnaast goed tegen de zon om zichtbaarheid van de littekens en irritatie van de oogleden tegen te gaan."

Dr. A.D.A. (Dion) Paridaens

Behandelingen

Hangende oogleden door een teveel aan huid (dermatochalasis) kunnen verholpen worden met een ooglidcorrectie. Voor de operatie van hangende oogleden gebruiken onze chirurgen de laatste en modernste technieken en apparatuur. We verrichten de meeste ooglidcorrecties in Nederland en hebben jaarlijks zeer veel tevreden patiënten. De kosten voor de ooglidcorrectie kunnen soms (voor een deel) vergoed worden uit uw aanvullende zorgverzekering. Hiervoor moet wel aan de voorwaarden van de zorgverzekeraar worden voldaan. Uw ooglidchirurg kan deze goedkeuring voor u aanvragen, als hij inschat dat vergoeding vanuit de verzekering mogelijk is. Vergoedt uw zorgverzekeraar de operatie niet? Dan kunt u toch bij ons terecht voor deze ooglidcorrectie. De kosten hiervoor betaalt u dan zelf. Voor deze ooglidcorrectie staan natuurlijk dezelfde ervaren ooglidchirurgen voor u klaar.

Bovenooglidcorrectie bij dermatochalasis (bij volwassenen)

Heeft u hangende bovenoogleden? Dit is normaal bij het ouder worden. De huid en weefsels van uw oogleden worden dan vaak slapper. Deze te ruime huid noemen we dermatochalasis . Naast een minder fris uitziende blik kan dit klachten geven als minder...

Onderooglidcorrectie bij dermatochalasis (bij volwassenen)

Heeft u last van hangende onderoogleden en dikke wallen? Dit komt veel voor bij het ouder worden. De huid en weefsels van uw oogleden worden dan slapper. Vaak zit dit ook in de familie. Deze te ruime huid noemen we dermatochalasis. Dit kan een...

Onderzoeken

Voordat wij starten met de behandeling van uw hangende oogleden kijkt de oogarts eerst goed naar de klachten die er zijn en naar de oogleden en het oog.

Een foto maken
De oogarts zal ook een gewone foto maken van uw ogen en gezicht. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor de aanvraag bij uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts of andere specialist in een ander ziekenhuis? Dan kan uw specialist als dat nodig is een verwijzing naar ons ziekenhuis regelen.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda