Hangende oogleden door een slappe spier (ptosis)

Heeft u last van hangende oogleden? Dit kan komen door een verslapte levatorspier die het ooglid niet goed meer omhoogtrekt. Dit noemen we ptosis. Er zijn meerdere vormen van ptosis. Vaak is de oorzaak ouderdom. Soms is er iets anders aan de hand, zoals een aangeboren afwijking of spierziekte. Ook kinderen kunnen last hebben van een vorm van ptosis. Onze ervaren oculoplastisch chirurgen kunnen gelukkig veel doen aan een slecht werkende ooglidspier. 

Oorzaken van ptosis

Bij hangende oogleden door ptosis zijn er verschillende oorzaken mogelijk:

  • verslapte levatorspier door ouderdom (aponeurogene ptosis);
  • aangeboren afwijking van de levatorspier (congenitale ptosis);
  • een spierziekte of zenuwafwijking (myogene of neurogene ptosis).

Symptomen bij ptosis

Een overhangend ooglid kan vervelende klachten geven. Voorbeelden van deze klachten zijn:

  • een lui oog  (bij kinderen);
  • slecht zicht door een zakkend ooglid;
  • vermoeide ogen;
  • een vermoeide uitstraling;
  • hoofdpijn.

Dr. A.D.A. ParidaensTip van de oogarts

"Rookt u? Probeer dit dan na de operatie zo weinig mogelijk te doen. De wond op uw ooglid geneest dan sneller."

Dr. A.D.A. (Dion) Paridaens

Behandelingen

Het Oogziekenhuis Rotterdam is de specialist (expertisecentrum) op het gebied van ptosis van het ooglid. Ptosis kan verbeterd of zelfs helemaal verholpen worden met een ooglidcorrectie. Voor de operatie van hangende oogleden gebruiken onze chirurgen de laatste en modernste technieken en apparatuur. We hebben jaarlijks dan ook zeer veel tevreden patiënten. De correctie van hangende oogleden kan (voor een deel) vergoed worden door uw aanvullende zorgverzekering als aan een aantal voorwaarden van de zorgverzekeraar wordt voldaan. Uw oogarts kan goedkeuring voor u aanvragen. Vergoedt uw zorgverzekeraar de operatie niet? Dan kunt u toch bij ons terecht voor deze ooglidcorrectie. De kosten hiervoor betaalt u dan zelf. Voor deze ooglidcorrectie staan natuurlijk dezelfde ervaren ooglidchirurgen voor u klaar.

Ooglidcorrectie bij ptosis (hangende oogleden)

Hangt uw bovenooglid omlaag door een verslapte of minder werkende levatorspier in het ooglid (aponeurogene ptosis)? Dan kan dit klachten geven als minder zien, hoofdpijn of vermoeide ogen. Een ooglidoperatie kan deze klachten verhelpen. Kinderen met...

Onderzoeken

Voordat wij starten met de behandeling bij u of bij uw kind, kijkt de oogarts eerst goed naar de klachten die er zijn en naar de oogleden en het oog.

Een foto maken
De medisch fotograaf maakt een foto van de ogen en het gezicht. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor de aanvraag bij uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts of andere specialist in een ander ziekenhuis? Dan kan uw specialist als dat nodig is een verwijzing naar ons ziekenhuis regelen.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda