Hoornvliesdystrofie van Fuchs

Bij dystrofie of ziekte van Fuchs nemen de cellen in de binnenste laag van uw hoornvlies (het endotheel) af. Bij een gezond hoornvlies pompen deze cellen het oogvocht weg uit het oog. Zo blijft het hoornvlies schoon. Als de endotheelcellen te snel afnemen, kan het vocht niet goed weg uit het oog. Door de vochtophoping in het hoornvlies wordt dit dikker en minder helder. Hoornvliesdystrofie van Fuchs is een langzaam toenemende oogziekte.

Oorzaken van hoornvliesdystrofie van Fuchs

Hoornvliesdystrofie van Fuchs komt vaker voor bij vrouwen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • het zit in de familie (en is dus erfelijk);
  • een beschadiging bij een oogoperatie;
  • een ongeluk;
  • een infectie van het hoornvlies of de iris.

Symptomen van hoornvliesdystrofie van Fuchs

Doordat het hoornvlies dikker en minder helder is, ziet u wazig. Ook kunt u fel licht minder goed verdragen. Vooral ’s ochtends heeft u last van de klachten. Doordat u ’s nachts uw ogen dicht heeft, verdampt het vocht in uw ogen dan nog minder. In de loop van de dag wordt het zicht vaak weer beter. De ziekte komt altijd in beide ogen voor.

Hoornvliesdystrofie van Fuchs is een ziekte die langzaam verloopt. Daarom krijgt u vaak pas op latere leeftijd klachten.

Informatievideo over hoornvliesdystrofie van Fuchs

Tip van de oogarts

Na het gebruik van oogdruppels ziet u vaak minder goed. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze pagina vindt u informatie over hoe u de kans dat u valt verkleint.

Behandelingen

Onze oogspecialisten hebben veel kennis van de ziekte en kennen verschillende manieren om de hoeveelheid vocht te verminderen. Een hoornvliesdystrofie van Fuchs is helaas niet te genezen. Als de ziekte ver is gevorderd, werken kleine behandelingen niet meer. Een hoornvliestransplantatie is dan de enige oplossing.

Bij hoornvliesdystrofie van Fuchs bieden wij een aantal middelen om het vocht uit het hoornvlies te halen. Oogdruppels en oogzalf bijvoorbeeld. Deze middelen genezen de oogziekte niet, maar kunnen een operatie uitstellen.

Oogdruppelen
Bij een beginnende hoornvliesdystrofie van Fuchs kan het teveel aan vocht in het hoornvlies met oogdruppels worden verminderd. Deze oogdruppels druppelt u 2 tot 3 keer per dag in uw oog. Het is belangrijk dat u trouw op het juiste moment druppelt.

Oogzalf
Ook oogzalf is een manier om de hoeveelheid vocht in uw ogen te verminderen. De oogzalf gebruikt u ’s avonds voor het slapengaan in uw ogen.

Föhnen van het hoornvlies
Bij beginnende hoornvliesdystrofie van Fuchs kunt u ’s ochtends het hoornvlies droogföhnen. Daardoor wordt het teveel aan vocht verminderd en kunt u iets beter zien. Dit kan met een gewone haarföhn. Hou deze op armlengte afstand en richt de föhn 1 minuut lang op uw ogen.

Hoornvliestransplantatie

Is uw hoornvlies ernstig beschadigd? Dan kunt u wazig zien en pijn aan uw oog hebben. Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u terecht voor een behandeling. Wij behandelen een ziekte en/ of beschadiging aan het hoornvlies vaak met medicijnen. Ook...

Laserbehandeling bij hoornvliestransplantatie (perifere iridotomie)

Is uw hoornvlies (cornea) ernstig beschadigd? Dan kan de oogarts samen met u kiezen voor een hoornvliestransplantatie. Voor deze oogoperatie zijn veel voorbereidingen nodig. Eén daarvan is een laserbehandeling van uw oog. Deze laserbehandeling noemen...

PTK-laserbehandeling bij beschadigd hoornvlies

Een hoornvliesdystrofie of terugkerende erosie kan oppervlakkige wondjes of littekens op uw hoornvlies (cornea) geven. Uw beschadigde hoornvlies kunnen we repareren door het te laseren. Door de laserbehandeling Phototherapeutische Keratectomie (PTK)...

Onderzoeken

We willen eerst altijd precies weten waar uw klachten door veroorzaakt worden. Daarom krijgt u verschillende onderzoeken, voordat wij een behandeling bieden. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Onderzoek van het hoornvlies
In het begin lijken de symptomen van hoornvliesdystrofie van Fuchs erg op andere hoornvliesaandoeningen. Om een goede diagnose te stellen, wordt er eerst uitgebreid naar het hoornvlies gekeken. Daarbij nemen wij soms voorzichtig wat materiaal af van het hoornvlies.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda