Hoornvliesontsteking door de Acanthamoeba (Acanthamoeba keratitis)

Als u een hoornvliesontsteking door de Acanthamoeba (Acanthamoeba keratitis) heeft, is de buitenste laag van uw oog (het hoornvlies of de cornea) ontstoken. Dit komt door een klein onzichtbaar diertje (amoebe) dat in water leeft: de Acanthamoeba. Deze infectie van het hoornvlies kan ernstig zijn. In Nederland komt dit gelukkig erg weinig voor. Slechts 30 tot 40 mensen per jaar krijgen deze ontsteking. De infectie is niet besmettelijk voor anderen.

Oorzaken van hoornvliesontsteking (Acanthamoeba keratitis)

Acanthamoeba keratitis ontstaat meestal bij mensen die zachte contactlenzen dragen. Maar iedereen met een kleine hoornvliesbeschadiging kan deze infectie oplopen. De kans op een infectie is groter bij:

 • zwemmen, douchen, saunabezoek of in bad zitten met contactlenzen in;
 • vastpakken van contactlenzen met ongewassen of natte handen;
 • afspoelen van de lenzen met water en/of deze in water bewaren;
 • niet goed schoonmaken van de contactlenzen of het lenzendoosje;
 • niet verversen van de lenzenvloeistof.

Symptomen bij een hoornvliesontsteking door de Acanthamoeba (Acanthamoeba keratitis)

Een ontstoken hoornvlies door de Acanthamoeba heeft u meestal maar aan 1 oog. De infectie kan vervelende klachten geven. Symptomen kunnen zijn:

 • een pijnlijk oog;
 • een tranend oog;
 • een rood en gevoelig oog;
 • blaasjes op het oog;
 • overgevoeligheid voor licht;
 • een slechter zicht.

De klachten kunnen vrij plotseling ontstaan. In de periode waarin u wordt behandeld kunnen de klachten wisselen.

Tip van de oogarts

Zorg dat u uw lenzen en het lenzendoosje vaak schoonmaakt. Vul het lenzendoosje met lenzenvloeistof en ververs deze elke dag. Was ook eerst uw handen voordat u uw lenzen vastpakt.

Behandelingen

Acanthamoeba keratitis is een zeldzame, maar lastig te herkennen ziekte. Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam hebben wij de kennis in huis om de ziekte te ontdekken, te onderzoeken en te behandelen. Het verloop van de ziekte is bij iedereen anders. Daarom maken wij een behandelplan voor u op maat. Een behandeling duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden.

Oogdruppelen
Bij een hoornvliesontsteking door de Acanthamoeba geeft een intensieve behandeling met ontsmettende oogdruppels vaak een goed resultaat.

Contactlenzen bij hoornvliesafwijkingen

Is uw hoornvlies (cornea) beschadigd of van vorm veranderd? Bijvoorbeeld na een hoornvliesoperatie, een hoornvliesontsteking (keratitis) of door keratoconus? Hierdoor gaat u slechter zien. Deze oogproblemen zijn niet te verbeteren met brillenglazen...

Hoornvliestransplantatie

Is uw hoornvlies ernstig beschadigd? Dan kunt u wazig zien en pijn aan uw oog hebben. Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u terecht voor een behandeling. Wij behandelen een ziekte en/ of beschadiging aan het hoornvlies vaak met medicijnen. Ook...

Laserbehandeling bij hoornvliestransplantatie (perifere iridotomie)

Is uw hoornvlies (cornea) ernstig beschadigd? Dan kan de oogarts samen met u kiezen voor een hoornvliestransplantatie. Voor deze oogoperatie zijn veel voorbereidingen nodig. Eén daarvan is een laserbehandeling van uw oog. Deze laserbehandeling noemen...

Onderzoeken

Voordat wij starten met de behandeling, is het belangrijk om te weten hoe ver de hoornvliesontsteking is gevorderd. Hiervoor doen wij verschillende onderzoeken.

Onderzoek van het hoornvlies
In het begin lijken de symptomen van Acanthamoeba keratitis erg op andere hoornvliesinfecties. Om een goede diagnose te stellen, wordt er eerst uitgebreid naar het hoornvlies gekeken. Daarbij nemen wij soms voorzichtig wat materiaal af van het hoornvlies.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda