Hoornvliesontsteking door het herpesvirus (Herpes keratitis)

Als u een hoornvliesontsteking door het herpesvirus heeft (herpes keratitis), is de buitenste laag van uw oog, het hoornvlies, ontstoken.

Er zijn twee verschillende soorten ontstekingen: bij een Oppervlakkige hoornvliesontsteking is in de meeste gevallen alleen de buitenste (epitheel) van de 5 lagen van het hoornvlies ontstoken. De ontsteking kan na behandeling volledig genezen zonder blijvende schade. Sommige patiënten hebben een ontsteking van de diepere lagen van het hoornvlies: er zijn dan meer lagen van het hoornvlies ontstoken. Dit kan zorgen voor blijvende schade.

Oorzaken van hoornvliesontsteking door het herpesvirus

Een hoornvliesontsteking wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Van het zeer besmettelijke herpesvirus zijn er twee typen: het koortslipvirus en het waterpokken- en gordelroosvirus. De meeste mensen hebben dit virus ongemerkt bij zich. Als het actief wordt kan het meerdere keren een oogontsteking veroorzaken. De volgende zaken kunnen het virus uitlokken:

 • zonlicht;
 • menstruatieperiode;
 • koorts;
 • kleine beschadigingen van het hoornvlies;
 • een slechte afweer.

Symptomen bij een hoornvliesontsteking door het herpesvirus

Een ontstoken hoornvlies door het herpesvirus kan vervelende klachten geven. Voorbeelden van deze klachten zijn:

 • een pijnlijk oog;
 • een tranend oog;
 • een rood en gevoelig oog;
 • blaasjes op het oog;
 • overgevoeligheid voor licht;
 • een slechter zicht.

Tip van de oogarts

Heeft u een hoornvliesontsteking door het herpesvirus? Dan kunt u andere mensen besmetten. Zorg in ieder geval dat u niet in de buurt komt van pasgeboren baby’s. Voor hen is het virus levensgevaarlijk.

Behandelingen

Een hoornvliesontsteking door het herpesvirus is een vervelende en vaak pijnlijke oogziekte. In Het Oogziekenhuis Rotterdam hebben wij de juiste kennis in huis om u te helpen. Bij ons werken meerdere oogartsen die gespecialiseerd zijn in het hoornvlies. Zij onderzoeken uw hoornvlies en bekijken welke schade het virus heeft aangericht. Vervolgens kijken zij welke behandeling het beste helpt. Welke behandeling u krijgt, hangt af van hoe ernstig de ontsteking is en hoe diep deze zit.

Medicijnen
Een oppervlakkige hoornvliesontsteking is goed te behandelen met oogzalf. U brengt de zalf 5 keer per dag in uw ogen aan, voor een periode van een paar weken. Het is belangrijk dat u de instructies goed volgt. Zo geneest de ontsteking het best.

Oogdruppelen
U krijgt medicijnen in de vorm van oogdruppels die de ontsteking in het oog remmen. Ook kan de oogarts oogdruppels voorschrijven die de pupil verwijden. Hierdoor neemt de pijn af.

Aanpassing in bril of contactlenzen
Als u na een hoornvliesontsteking wazig ziet, kan een aanpassing aan uw bril of lenzen helpen. Zo kunt u weer beter zien. Wij verwijzen u hiervoor door naar gekwalificeerde optometristen. 

Contactlenzen bij hoornvliesafwijkingen

Is uw hoornvlies (cornea) beschadigd of van vorm veranderd? Bijvoorbeeld na een hoornvliesoperatie, een hoornvliesontsteking (keratitis) of door keratoconus? Hierdoor gaat u slechter zien. Deze oogproblemen zijn niet te verbeteren met brillenglazen...

Hoornvliestransplantatie

Is uw hoornvlies ernstig beschadigd? Dan kunt u wazig zien en pijn aan uw oog hebben. Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u terecht voor een behandeling. Wij behandelen een ziekte en/ of beschadiging aan het hoornvlies vaak met medicijnen. Ook...

Laserbehandeling bij hoornvliestransplantatie (perifere iridotomie)

Is uw hoornvlies (cornea) ernstig beschadigd? Dan kan de oogarts samen met u kiezen voor een hoornvliestransplantatie. Voor deze oogoperatie zijn veel voorbereidingen nodig. Eén daarvan is een laserbehandeling van uw oog. Deze laserbehandeling noemen...

Onderzoeken

Voordat wij starten met de behandeling, is het belangrijk om te weten hoe ernstig de ontsteking is gevorderd. Hiervoor krijgt u verschillende onderzoeken.

Onderzoek van het hoornvlies
In het begin lijken de symptomen van herpes keratitis erg op andere hoornvliesinfecties. Om een goede diagnose te stellen, wordt er eerst uitgebreid naar het hoornvlies gekeken. Daarbij nemen wij soms voorzichtig wat materiaal af.

Viruskweek
Het materiaal dat wij afnemen zetten wij op kweek. Daarna kunnen wij goed zien welk virus precies actief is en welke schade het virus kan aanrichten.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 18.679 polikliniekbezoeken en 636 cornea-operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Kan ik andere mensen besmetten als ik een hoornvliesontsteking heb?

Ja, dat kan. Als u een hoornvliesontsteking door een herpesvirus heeft, zit dit virus in uw oog. Als u met uw hand in uw ogen wrijft, zit het virus op uw hand. Via de hand kan een virus snel verspreiden. Tot een week na het starten met de medicijnen, kunt u andere mensen besmetten.

Nieuws

Agenda