Hoornvliesontsteking (Keratitis)

Als u een hoornvliesontsteking (keratitis) heeft, zit er een ontsteking in de buitenste laag van uw oog: het hoornvlies (cornea). Een hoornvliesontsteking zit meestal maar in één oog. Als de ontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan deze blijvende schade veroorzaken. Vaak ontstaat de hoornvliesontsteking na een beschadiging van het hoornvlies, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Oorzaken van hoornvliesontsteking (keratitis)

Een hoornvliesontsteking kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

 • een bacterie;
 • een virus (bijvoorbeeld herpesvirus);
 • een schimmel of gist;
 • een parasiet (zoals de Acanthamoeba);
 • bijtende stoffen (chemisch oogletsel);
 • UV-straling;
 • een ongeluk (bijvoorbeeld ijzerdeeltjes of een tak in uw oog).

Als de ontsteking is ontstaan door een virus, kan het virus besmettelijk zijn. Als u klachten heeft, is daarom belangrijk om uw ogen zo snel mogelijk te laten onderzoeken.

Symptomen bij een hoornvliesontsteking (keratitis)

Een ontstoken hoornvlies (cornea) kan vervelende klachten geven. Voorbeelden van deze klachten zijn:

 • een pijnlijk oog;
 • een tranend oog;
 • een rood en gevoelig oog;
 • blaasjes op het oog;
 • overgevoeligheid voor licht;
 • slechter zien.

Tip van de oogarts

Als u lenzen gebruikt, zorg er dan voor dat u uw lenzen en het lenzendoosje iedere dag schoonmaakt. Vul het lenzendoosje met lenzenvloeistof en ververs deze bij ieder gebruik. Was ook eerst uw handen voordat u uw lenzen vastpakt.

Behandelingen

Een hoornvliesontsteking is een vervelende en soms pijnlijke oogziekte. Het is fijn als u zo snel mogelijk wordt behandeld. In Het Oogziekenhuis Rotterdam hebben wij alle kennis en expertise om u te helpen. In ons Corneacentrum werken meerdere oogartsen die gespecialiseerd zijn in het hoornvlies. Zij zullen uw oog (of ogen) onderzoeken en bekijken hoe ernstig de infectie is.

Welke behandeling u krijgt, hangt af van hoe ernstig de ziekte is en hoe diep de ontsteking zit.

Medicijnen
Een oppervlakkige hoornvliesontsteking is goed te behandelen met oogdruppels of oogzalf. In deze druppels en zalf zit een medicijn dat de ontsteking tegengaat. U brengt de oogdruppels of oogzalf in uw ogen aan, tijdens een periode van een paar weken. Het is belangrijk dat u de instructies goed volgt. Zo geneest de ontsteking zonder verdere gevolgen.

Aanpassing in bril of contactlenzen
Als u een hoornvliesontsteking heeft en wazig ziet, kan een aanpassing aan uw bril of lenzen helpen. Zo kunt u weer beter zien. Wij verwijzen u hiervoor door naar een gekwalificeerde optometrist.

Contactlenzen bij hoornvliesafwijkingen

Is uw hoornvlies (cornea) beschadigd of van vorm veranderd? Bijvoorbeeld na een hoornvliesoperatie, een hoornvliesontsteking (keratitis) of door keratoconus? Hierdoor gaat u slechter zien. Deze oogproblemen zijn niet te verbeteren met brillenglazen...

Hoornvliestransplantatie

Is uw hoornvlies ernstig beschadigd? Dan kunt u wazig zien en pijn aan uw oog hebben. Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam kunt u terecht voor een behandeling. Wij behandelen een ziekte en/ of beschadiging aan het hoornvlies vaak met medicijnen. Ook...

Laserbehandeling bij hoornvliestransplantatie (perifere iridotomie)

Is uw hoornvlies (cornea) ernstig beschadigd? Dan kan de oogarts samen met u kiezen voor een hoornvliestransplantatie. Voor deze oogoperatie zijn veel voorbereidingen nodig. Eén daarvan is een laserbehandeling van uw oog. Deze laserbehandeling noemen...

Onderzoeken

Als u een hoornvliesontsteking heeft, kunt u bij ons terecht voor een passende behandeling. Welke behandeling u krijgt, hangt af van hoe ernstig de ziekte is en hoe diep de ontsteking zit.

Onderzoek van het hoornvlies
In het begin lijken de symptomen van verschillende hoornvliesinfecties erg op elkaar. Om een goede diagnose te stellen, wordt er eerst uitgebreid naar het hoornvlies gekeken. Daarbij nemen wij soms voorzichtig wat materiaal af van het hoornvlies.

Kweek
Het materiaal dat wij wegnemen zetten wij op kweek. Daarna kunnen wij goed zien welke probleem er precies is en wat de schade zou kunnen zijn.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 18.679 polikliniekbezoeken en 636 cornea-operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Kan ik andere mensen besmetten als ik een hoornvliesontsteking heb?

Ja, dat kan. Als u een hoornvliesontsteking door een herpesvirus heeft, zit dit virus in uw oog. Als u met uw hand in uw ogen wrijft, zit het virus op uw hand. Via de hand kan een virus snel verspreiden. Tot een week na het starten met de medicijnen, kunt u andere mensen besmetten.

Nieuws

Agenda