Houdingsadviezen na vitrectomie en netvliesoperatie

Na een vitrectomie of netvliesoperatie krijgt u van ons meestal een houdingsadvies mee. Bijvoorbeeld na de behandeling van een maculagat of netvliesloslating. Deze liggende en zittende houdingen zijn bijna net zo belangrijk als de operatie zelf. De bel gas, lucht of olie in uw oog kan zo op de juiste plaats tegen het netvlies drukken.

Wat zijn de houdingsadviezen na een oogoperatie?

Er zijn verschillende houdingen. De keuze hangt af van het netvliesprobleem dat met de operatie wordt behandeld. Het verschilt per oogoperatie hoe vaak en hoe lang u een houding moet aannemen. Uw oogarts vertelt u welke houding voor uw herstel het beste is. En hoe lang u dit moet doen. Vaak is dit meerdere dagen. Een houding volhouden kan soms best veel van u vragen. Probeer het houdingsadvies toch zoveel mogelijk op te volgen.

Treurhouding
U kunt de treurhouding zittend en liggend met elkaar afwisselen. Belangrijk is dat uw neus naar de grond wijst.

  • Zittend: u zit met uw hoofd naar beneden gebogen. Uw neus wijst naar de grond. Uw hoofd rust op uw armen of op een kussen dat bijvoorbeeld op de eettafel voor u ligt. 
  • Liggend: u ligt horizontaal met uw hoofd op de rand van een kussen. Uw neus wijst naar de grond.

Treurhouding zittend

Treurhouding liggend

 

Zijligging horizontaal
U ligt op uw zij met uw hoofd op een plat kussen. Uw hoofd ligt zo even hoog als uw bovenlichaam. Uw neus wijst naar opzij.

Zijligging horizontaal

Zijligging hoog
U ligt op uw zij met uw hoofd op meerdere kussens. Uw hoofd ligt zo hoger dan uw romp. Uw neus wijst naar opzij.

Zijligging hoog

 

Rugligging horizontaal
U ligt op uw rug met uw hoofd op een plat kussen. Uw hoofd ligt zo even hoog als uw bovenlichaam. Uw neus wijst naar boven.

Rugligging horizontaal

Rugligging hoog
U ligt op uw rug met uw hoofd op meerdere kussens. Uw hoofd ligt zo hoger dan uw romp. Uw neus wijst schuin naar boven.

Rugligging hoog

 

Houdingsadviezen na een vitrectomie en netvliesoperatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Als u samen met uw oogarts kiest voor een netvliesoperatie kunt u misschien schrikken bij het idee een bijzondere houding lang vol te moeten houden. De gespecialiseerde verpleegkundigen van Het Oogziekenhuis Rotterdam begeleiden u tijdens het hele proces. Deze verpleegkundige is uw vaste aanspreekpunt en begrijpt hoe spannend het voor u kan zijn. Hier kunt u terecht met al uw vragen en eventuele twijfels. 
 

Afspraak maken of verwijzen

Ziet u slechter of anders dan u gewend bent? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of een optometrist in de buurt. Lijken uw klachten te maken te hebben met problemen aan uw netvlies? Dan kunnen zij u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing voor een vitrectomie of een netvliesoperatie regelen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 15.979 poliklinieken en 2.597 glasvocht- en netvliesoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda