IgG4-Gerelateerde Orbitale Ziekte (IgG4-Related Orbital Disease; IgG4-ROD)

IgG4-related orbital disease (IgG4-ROD) is een aandoening die tot ontstekingen leidt in de oogkas (orbita). IgG4-ROD is een auto-immuunaandoening. Dit betekent dat het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt wat tot ontstekingen leidt.

Symptomen

IgG4-ROD kan klachten geven zoals zwelling en roodheid van de oogleden, pijn, uitpuiling van de ogen, dubbelbeelden en droge ogen. In ernstige gevallen kan door de zwelling de oogzenuw verdrukt worden waardoor het zicht verslechtert.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het maken van een MRI- of CT-scan van de oogkas en door bloed te prikken. Vaak is het nodig een biopt af te nemen, waarbij een klein stukje van het ontstoken weefsel (bijvoorbeeld van de traanklier) wordt weggehaald voor onderzoek.

Behandeling

De behandeling van IgG4-ROD bestaat vaak uit ontstekingsremmende medicijnen zoals prednison. Omdat IgG4-ROD ook op andere plekken in het lichaam tot ontstekingen kan leiden, zal uw oogarts samenwerken met een internist of immunoloog.  Wij werken op dit gebied goed samen met de afdeling Immunologie van het Erasmus MC. Mocht dat voor u praktischer zijn, dan kunt u ook naar een internist of immunoloog bij u in de regio verwezen worden.

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 10.514 polikliniekbezoeken en 1.290 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda