Laserbehandeling bij hoornvliestransplantatie (perifere iridotomie)

Is uw hoornvlies (cornea) ernstig beschadigd? Dan kan de oogarts samen met u kiezen voor een hoornvliestransplantatie. Voor deze oogoperatie zijn veel voorbereidingen nodig. Eén daarvan is een laserbehandeling van uw oog. Deze laserbehandeling noemen we een perifere iridotomie (PI) of PI-laserbehandeling.

Wat is een laserbehandeling bij hoornvliestransplantatie?

Eerst krijgt u druppels in uw oog om de pupil te verkleinen. Daarna wordt uw oog verdoofd met oogdruppel en een gel. Hierdoor voelt u niets van de contactlens die daarna op uw oog wordt geplaatst. Door deze lens wordt met laserlicht een klein gaatje gemaakt in de iris. Dit is pijnloos en duurt een paar minuten. Het gaatje is de voorbereiding op uw hoornvliestransplantatie. Bij de hoornvliestransplantatie brengt de oogarts namelijk achter uw nieuwe hoornvlies een luchtbel in uw oog. Door die luchtbel kan een hoge oogdruk ontstaan. Het gaatje in de iris zorgt er dan voor dat de druk in uw oog laag blijft.

Laserbehandeling bij hoornvliestransplantatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Voor laserbehandelingen heeft Het Oogziekenhuis Rotterdam een aparte Laserafdeling. Onze oogartsen zijn dan ook gespecialiseerd in laserbehandelingen als perifere iridotomie (PI). Na het laseren houden we uw oogdruk zorgvuldig in de gaten. Wanneer deze laag genoeg is mag u naar huis. Na het laseren ziet u tijdelijk minder goed. Neemt u daarom iemand mee naar Het Oogziekenhuis die u na het laseren weer naar huis brengt. Is dit niet mogelijk? Dan kunt u onze begeleidersservice gebruiken.
Rondom de behandeling kunt u altijd terecht bij onze speciale corneaverpleegkundige, de expert in de zorg voor uw hoornvlies. 
 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u last van uw ogen of ziet u anders dan u gewend bent? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optometrist in de buurt. Uw huisarts (en soms de optometrist) kan u bij hoornvliesproblemen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam doorverwijzen.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen voor laseren bij een hoornvliestransplantatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam. 

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 18.679 polikliniekbezoeken en 636 cornea-operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Wat is een hoornvlies (cornea)?

Op de pagina hoornvlies vindt u informatie over wat het hoornvlies is en de werking van het hoornvlies.

Nieuws

Agenda