Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies

Heeft u een scheurtje of meerdere scheurtjes in uw netvlies? Dan kan het netvlies daardoor loslaten. Een netvliesloslating (ablatio retinae) is een ernstige oogziekte die kan leiden tot slechtziendheid of blindheid. Met een laserbehandeling kunnen we in de meeste gevallen voorkomen dat het zover komt.

Wat is een laserbehandeling (bij scheurtjes in het netvlies)?

Bij het laseren van het netvlies schijnen we met een zuivere lichtstraal van een speciale lichtbron (de laser) door uw oog heen. De oogarts plaatst daarbij een contactlensje tegen uw oog. Via het lensje richt de arts de laserstraal heel precies op een plekje van uw netvlies. U ziet dan even een groene lichtflits. De laserstraal maakt een klein brandplekje in uw netvlies. Daardoor verbindt het netvlies zich met de onderliggende lagen. Rond een scheurtje worden meerdere brandpuntjes gemaakt. Zo wordt voorkomen dat glasvocht door het scheurtje achter het netvlies kan kruipen.

Meerdere kleine brandpuntjes in het netvlies bij een laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies.
Meerdere kleine brandpuntjes in het netvlies bij een laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies.

 

Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies
Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies.

 

Laserbehandeling (van scheurtjes in het netvlies) in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam doen we een laserbehandeling meestal op onze polikliniek. Zo bent u dezelfde dag weer thuis. De behandeling zelf duurt slechts 10-20 minuten en uw oog wordt daarbij verdoofd met druppels.

Bij patiënten die eerder geopereerd zijn, kan het laseren als pijnlijk worden ervaren. Bij deze groep patiënten wordt naast het verdoven met druppels ook een klein prikje bij het oog (parabulbaire verdoving) geplaatst. Hierdoor voelt u bijna niets van de behandeling. Het oog is dan de rest van de dag verdoofd. U kunt hierdoor wazig en dubbelzien. Ook kan het oog niet goed geopend worden of in zijn geheel sluiten. Voordat u naar huis gaat wordt daarom het oog afgeplakt met een eyepad (een soort oogpleister). De verdoving is in de meeste gevallen de volgende ochtend in zijn geheel uitgewerkt.

Na het laseren met alleen een druppelverdoving ziet u tijdelijk ook minder goed. Het is daarom belangrijk om iemand mee te nemen. Heeft u niemand die u kan begeleiden, dan is er de begeleidersservice van Het Oogziekenhuis Rotterdam. 

Afspraak maken of verwijzen

Ziet u slechter of anders dan u gewend bent? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of een optometrist in de buurt. Als uw klachten op een scheurtje in het netvlies lijken, verwijzen zij u naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts een verwijzing voor een laserbehandeling regelen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam. 

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 15.979 poliklinieken en 2.597 glasvocht- en netvliesoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Ervaringsverhalen

Foto Wil van der Veen

"Het personeel neemt echt tijd voor je."

"Afgelopen jaar heb ik meerdere keren Het Oogziekenhuis bezocht vanwege een scheurtje in het netvlies van mijn oog. Eerst had ik een scheurtje in mijn rechteroog en een paar maanden later ook in mijn linkeroog. Om dit te verhelpen heb ik een laserbehandeling ondergaan."

Wil van der Veen
Patiënt scheurtje netvlies
Lees het ervaringsverhaal

Nieuws

Agenda