Maculagat

Achterin uw oog ligt het netvlies. Het midden van het netvlies heet de macula (gele vlek). Met dit deel van het netvlies ziet u het scherpst. Bij een maculagat zit er een klein gaatje in de macula. 

Oorzaken van een maculagat

Meestal ontstaat een gaatje in het netvlies door een verandering in het glasvocht waarmee het oog gevuld is. Het glasvocht krimpt als u ouder wordt en kan loskomen van het netvlies (achterste glasvochtloslating). Door het trekken aan de macula kan een gaatje in de macula ontstaan. Dit gebeurt meestal maar in 1 oog tegelijkertijd.

Maculagat
Normale macula (figuur 1) en een maculagat (figuur 2),
grijs = glasvocht, roze = netvlies

Symptomen van een maculagat

Als u een maculagat heeft, ziet u steeds slechter. U ziet in het midden een wazige vlek voor uw ogen. Of het beeld dat u ziet is vervormd. Rechte lijnen hebben dan een golfje of knik. Ondanks dat u steeds slechter ziet, leidt een maculagat uiteindelijk niet tot blindheid.

Tip van de oogarts

Als u slechter ziet bij een gaatje in het netvlies, is er een grotere kans dat u valt of struikelt. We hebben daarom voor u een aantal extra tips die de kans op vallen voor u verkleinen. Dat noemen wij valpreventie.

Behandelingen

De kans dat een maculagat uit zichzelf sluit, is heel klein. Een behandeling van een maculagat bestaat uit een operatie. De gespecialiseerde netvlieschirurgen van Het Oogziekenhuis Rotterdam vertellen u welke behandeling mogelijk is. Het herstel van een maculagat gaat langzaam. Of u na een behandeling helemaal van uw klachten af bent, hangt af van de grootte van het maculagat en van de tijd dat het maculagat er al zit. Vaak ziet u na een tijd wel weer scherper en trekken de vervormingen weg. Helaas kunnen wij niet voorspellen of u na een operatie weer goed kunt zien. Uw netvlieschirurg kan u daar meer over vertellen.

Na een behandeling van een maculagat bestaat er een kans dat u staar krijgt. Als dat het geval is, is een staaroperatie nodig. Uw troebel geworden lens wordt dan vervangen door een kunstlens.

Houdingsadviezen na vitrectomie en netvliesoperatie

Na een vitrectomie of netvliesoperatie krijgt u van ons meestal een houdingsadvies mee. Bijvoorbeeld na de behandeling van een maculagat of netvliesloslating. Deze liggende en zittende houdingen zijn bijna net zo belangrijk als de operatie zelf. De...

Vitrectomie en netvliesoperatie

Heeft u last van glasvochttroebelingen? Of is uw netvlies beschadigd, bijvoorbeeld door een netvliesloslating, een maculapucker of een maculagat? Dan kan een oogoperatie nodig zijn. Dat kan een vitrectomie (glasvochtoperatie) zijn, of een vitrectomie...

Onderzoeken

Met een aantal onderzoeken beoordeelt de oogarts het netvlies en de macula. Bijvoorbeeld door verschillende lenzen voor uw ogen te houden. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 14.992 poliklinieken en 2.591 glasvocht- en netvliesoperaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.9

Nieuws

Agenda