Oogdrukverlagende oogdruppels (en/of tabletten) bij glaucoom

Glaucoom is een ernstige oogziekte. Door een te hoge oogdruk kan de oogzenuw beschadigen. Het is belangrijk om de oogdruk blijvend omlaag te brengen. Daarom starten wij een behandeling meestal met oogdrukverlagende medicijnen. Dit kan met oogdruppels, met tabletten, of met oogdruppels én tabletten.

Wat zijn oogdrukverlagende oogdruppels en tabletten

De oogdruppels en tabletten bij glaucoom zorgen ervoor dat uw lichaam het kamerwater beter afvoert of minder aanmaakt. Hierdoor verlaagt de oogdruk. Een lagere oogdruk kan ook gunstig zijn voor de doorbloeding van de oogzenuw. Als u uw medicijnen regelmatig en dagelijks gebruikt, kan uw oogdruk stabiel blijven. Zo kunt u extra schade aan uw oogzenuw voorkomen. Voor extra instructies bij oogdruppels is er onze pagina oogdruppelen.

Oogdruppels zijn er in verschillende sterktes en combinaties. De oogarts zoekt altijd voor u naar het beste resultaat met de minste bijwerkingen. Die bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit een prikkend of pijnlijk oog. Tabletten geven soms klachten als minder trek in eten of vermoeidheid.

Behandeling met oogdrukverlagende oogdruppels en/of tabletten (bij glaucoom) in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een speciaal Glaucoomcentrum. Hier werken verschillende experts in glaucoom. Op onze aparte Glaucoompost controleren we uw oogdruk en oogzenuwen en schrijven we herhaalrecepten uit. Zo krijgt u de beste persoonlijke begeleiding. Het is heel belangrijk dat u de oogdrukverlagende oogdruppels en/of tabletten trouw gebruikt en er niet mee stopt. Dat zal niet altijd gemakkelijk zijn. Zeker niet als u nog goed ziet, maar de medicijnen wel bijwerkingen hebben. Heeft u problemen met de oogdruppels of tabletten? Dan kunt u die altijd bespreken met de oogarts van het glaucoomteam.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 20.746 polikliniekbezoeken en 647 glaucoomoperaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Veelgestelde vragen

Kan glaucoom genezen?

Glaucoom is meestal een chronische ziekte. Eenmaal opgelopen schade aan de oogzenuw kan niet hersteld worden. Dat betekent dat u niet kunt genezen van deze oogziekte.

Nieuws

Agenda