Ooginfectie door chlamydia (Chlamydia Trachomatis)

Sommige ziekten kunnen ook uw oog besmetten. Bijvoorbeeld de soa chlamydia (Chlamydia Trachomatis). Als de chlamydiabacterie in uw oog terecht komt, kan een ooginfectie ontstaan. Zo’n ooginfectie kunnen wij goed behandelen. Als u de infectie niet op tijd laat behandelen, kan een blijvende schade aan het oog ontstaan. Dit komt door littekenvorming op het oog.

Oorzaken van een ooginfectie door chlamydia (Chlamydia Trachomatis)

De besmettelijke ziekte chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie veroorzaakt meestal een infectie van de geslachtsdelen (penis en vagina) of de anus. Maar soms ook een ooginfectie. Dit komt vaak door het aanraken van de ogen met handen die eerst de penis, vagina of anus hebben aangeraakt. 

Symptomen bij een ooginfectie door chlamydia (Chlamydia Trachomatis)

Een ooginfectie door chlamydia kan vervelende klachten geven. Symptomen kunnen zijn:

Als de infectie niet snel wordt behandeld, ontstaan blaasjes op het oog. Deze blaasjes kunt u met het blote oog zien.

Tip van de oogarts

Chlamydia is erg besmettelijk en een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Neem bij een chlamydia-ontsteking in uw oog dan ook contact op met de soa-polikliniek van de GGD Rotterdam.  Zij behandelen u (en uw partner) voor een infectie aan de geslachtsdelen. De afspraak en de behandeling bij de GGD zijn gratis. Chlamydia kan vooral bij vrouwen voor onvruchtbaarheid zorgen. Daarom is het van belang dat vrouwelijke partner(s) ook worden behandeld.

Behandelingen

Bij een ooginfectie is het belangrijk om snel te achterhalen wat de oorzaak van de infectie is. Bijvoorbeeld een virus of een bacterie. Soms kan het nodig zijn om een kweek te maken van de afscheiding uit het oog. Zo kunnen wij vaststellen welke bacterie of virus behandeld moet worden. Als blijkt dat de bacterie chlamydia de oogontsteking veroorzaakt, starten wij zo snel mogelijk met de behandeling. Welke behandeling u krijgt, bespreken we samen met u.

Oogdruppelen
Bij een ooginfectie door chlamydia kan een intensieve behandeling met ontsmettende oogdruppels een goed resultaat geven.

Oogzalf
Om de klachten te verminderen, schrijven wij vaak oogzalf voor. Deze zalf gebruikt u ’s avonds voordat u naar bed gaat. Bij het wakker worden masseert u uw oogleden voorzichtig, zodat ze soepel opengaan.

Kunsttranen
Als u droge ogen heeft, heeft u te weinig vocht in uw ogen. Het tekort vullen wij aan met kunsttranen. Er zijn veel verschillende soorten kunsttranen. Samen met uw oogarts bekijkt u welke druppels bij u passen. Kunsttranen genezen de klachten niet, maar verzachten ze wel.

Onderzoeken

Voordat wij starten met de behandeling, is het belangrijk om te weten wat de ooginfectie veroorzaakt. Hiervoor doen wij een laboratoriumonderzoek, ook wel kweek genoemd. 

Kweek
Om vast te stellen wat de oorzaak is van de ooginfectie, maken we een kweek van de afscheiding uit het oog. Uit de kweek blijkt of de infectie wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. De uitslag van de kweek bepaalt de behandeling.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

44 medisch specialisten, 127.072 polikliniekbezoeken en 13.080 operaties in 2023
Patiënten geven een 8.8

Nieuws

Agenda