Ooglidcorrectie bij ptosis (hangende oogleden)

Hangt uw bovenooglid omlaag door een verslapte of minder werkende levatorspier in het ooglid (aponeurogene ptosis)? Dan kan dit klachten geven als minder zien, hoofdpijn of vermoeide ogen. Een ooglidoperatie kan deze klachten verhelpen. Kinderen met aangeboren (congenitale) ptosis kunnen ook met een ooglidoperatie worden geholpen. Zo wordt het risico op een lui oog, scheelzien, afwijkende oogbewegingen of brilafwijkingen een stuk kleiner.  

Wat is een ooglidcorrectie bij ptosis?

Tijdens een ptosisoperatie wordt de werking van de levatorspier verbeterd, waardoor het ooglid minder over het oog zakt. Er zijn verschillende manieren van opereren bij een ptosis. Welke techniek het beste bij u of uw kind past, is afhankelijk van de oorzaak van de ptosis en hoe groot de correctie is.

  • Conjunctivo-tarso-müllerectomie: als de levatorspier normaal werkt kan het voldoende zijn om dit te verhelpen met een "inwendige techniek": dit is een operatie via de binnenkant van het bovenooglid. Hierin worden klemmetjes en een hechting geplaatst. Zo zijn er geen littekens te zien. Deze operatie heeft geen effect bij veel overtollige huid.
  • Levatorplastiek met uitwendige techniek: dit is een operatie via de buitenkant van het ooglid. Via een sneetje in het bovenooglid wordt de levatorspier een stukje ingekort. Met het sneetje maken we ook een nieuwe plooi in het ooglid. 
  • Levatorresectie: dit is ook een uitwendige techniek, maar hierbij wordt een veel groter deel van het spiertje ingekort. Deze ingreep kan plaatsvinden bij aangeboren hangende oogleden (congenitale ptosis) .
  • Frontalissuspensie: als het bovenooglid erg slecht beweegt, wordt er met deze techniek een elastisch ophangbandje onder de huid geplaatst. Dit bandje loopt van het voorhoofd naar het ooglid en help het ooglid verder open te gaan. De oculoplastisch chirurgen van het Orbitacentrum van Het Oogziekenhuis Rotterdam voeren de meeste van deze ingrepen in heel Nederland uit.

Bij de meeste operatietechnieken wordt alleen het oog plaatselijk verdoofd. Tijdens de operatie kan de oogarts zo de nieuwe hoogte van het ooglid beter inschatten. Bij kinderen en erg angstige patiënten gebruiken we een algehele verdoving (narcose).

Een ooglidcorrectie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Voor behandelingen als een ooglidcorrectie kunt u terecht op het dagcentrum van Het Oogziekenhuis. Hier werken onze gespecialiseerde oculoplastisch chirurgen met de modernste operatietechnieken en apparatuur. Daarnaast is Het Oogziekenhuis Rotterdam dé expert in de zorg rond uw oog. U bent bij ons dus in veilige handen. 

De kosten voor een ooglidcorrectie kunnen soms (voor een deel) vergoed worden door uw zorgverzekering. Hiervoor moet u wel aan strenge voorwaarden voldoen (medische indicatie). Dit is voor de meeste zorgverzekeraars het geval wanneer er sprake is van een ernstige gezichtsveldbeperking bij het vooruit kijken. Klachten als hoofdpijn, vermoeidheid of traanogen zijn voor zorgverzekeraars geen reden om een ooglidcorrectie te vergoeden, ook al heeft u wel duidelijk klachten. Vergoedt uw zorgverzekering de operatie niet? Dan kunt u toch bij Oogziekenhuis Focuskliniek terecht voor deze ooglidcorrectie. De kosten hiervoor betaalt u dan zelf. Voor deze ooglidcorrectie staan natuurlijk dezelfde ervaren oculoplastisch chirurgen voor u klaar. Lees uw polisvoorwaarden om na te gaan welke regels bij uw zorgverzekering gelden.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Betaalt u de behandeling zelf?
Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam voeren wij ook ooglidcorrecties uit die niet (helemaal) door uw zorgverzekeraar worden vergoed. U kunt bij ons dan terecht zonder verwijzing van uw arts. Voor een afspraak hiervoor kunt u bellen naar 010 402 34 56.

Bezoek de pagina van Oogziekenhuis Focuskliniek

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda