Ooglidtumor

Het woord ‘tumor’ betekent een bobbeltje of zwelling maar soms wordt er ook een plekje met schilfers mee bedoeld. Op het ooglid komt dit vaak voor. Een tumor is gelukkig meestal goedaardig. Er zijn ook schadelijke vormen. Dit noemen we ooglidkanker. De vormen van oogkanker die het meest voorkomen zijn het basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Veel zeldzamer zijn talgkliercarcinoom, melanoom en merkelcelcarcinoom. Deze laatste vormen kunnen zich ook uitzaaien.

Oorzaken van een ooglidtumor

Een kwaadaardige tumor op het ooglid kunt u meestal niet voorkomen, maar sommigen kunnen ontstaan door overmatig veel zonlicht (UV-licht).  Ze ontstaan als lichaamscellen zich verkeerd gaan delen. De cellen blijven dan groeien. Bij een ooglidtumor begint dit vaak in de huid of in een kliertje bij het oog. Een talgklier of zweetklier bijvoorbeeld.

Symptomen van ooglidtumoren

De symptomen van de verschillende soorten ooglidtumor zijn verschillend:

  • een bultje op de ooglidrand; 
  • een zweertje dat makkelijk bloedt; 
  • een plekje met schilfertjes of aan kleine rode plekjes;
  • verlies van wimpers;
  • opvallende bloedvaatjes;
  • pigmentvlekjes.

Al deze symptomen kunnen ook voorkomen bij goedaardige tumoren.

Tip van de oogarts

Heeft u een bobbeltje op of onder uw ooglid? Vaak is het niet te zien of dit bobbeltje kwaadaardig is of niet. Als het knobbeltje niet binnen 6 weken verdwijnt, kunt u deze het beste laten nakijken door uw huisarts.

Behandelingen

De gedachte aan kanker bij een bobbeltje op uw ooglid kan voor veel ongerustheid zorgen. Als uw huisarts of oogarts u voor onderzoek doorverwijst naar Het Oogziekenhuis Rotterdam, heeft u snel zekerheid. Blijkt het kwaadaardig te zijn? Dan zorgen onze oogchirurgen voor een heel precieze verwijdering. Ook kunnen we meteen controleren of de hele tumor weg is. Met de beste technieken zorgen we daarna dat uw ooglid weer zo mooi mogelijk sluit.

Bij het kiezen voor een behandeling kijken we niet alleen naar de soort tumor, maar ook naar uw lichamelijke conditie. Het liefste verwijderen we de tumor met een operatie. Als uw gezondheid daarvoor te slecht is, is bestraling mogelijk.

Verwijderen van ooglidtumor
Met een operatie verwijderen we de tumor voorzichtig. Bij sommige ooglidtumoren kijken we direct of de tumor helemaal weg is. Soms doen we dit in meerdere stappen. Daarna herstellen wij uw ooglid netjes.

Bevriezing (cryochirurgie)
Wij verdoven uw ooglid en bevriezen de cellen totdat het zo koud is dat de kwaadaardige cellen afsterven. Het nadeel van deze behandeling is, dat je niet zeker weet of alle kwaadaardige cellen zijn afgestorven.

Bestraling
Met bestraling vernietigen wij de kwaadaardige cellen. Zo kunnen zij niet meer verder groeien. Deze behandeling past goed bij patiënten met een zwakkere gezondheid. Bestraling kan wel een aantal bijwerkingen hebben. 

Operatieve verwijdering van het oog

Bij een tumor in het oog of oogmelanoom proberen we altijd het oog te behouden. Wanneer de tumor te groot of kwaadaardig is, moeten we het oog verwijderen. Deze operatie noemen we enucleatie. Bij een blind oog dat pijnlijk of minder mooi is...

Verwijdering van ooglidtumor

Heeft u een ooglidtumor, zoals een basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom, talgkliercarcinoom, melanoom of merkelcelcarcinoom? Dan is het verstandig om deze met een operatie te verwijderen. We kunnen dan namelijk goed onderzoeken of we alle...

Onderzoeken

Aan de tumor zelf is meestal niet te zien of deze kwaadaardig is of niet. Daarom nemen wij vaak een stukje weg voor onderzoek. Hiermee verwijderen we nog niet de hele tumor. Wij kijken alleen welke oogziekte u precies heeft.

Biopt
Wij nemen voorzichtig een klein stukje van de tumor af. Dit stukje laten wij nakijken door een specialist, ook wel oogpatholoog genaamd. Zo kunnen wij zien of de tumor kwaadaardig is of niet. Afhankelijk van het soort onderzoek is de uitslag tussen 1 week en 3 weken bekend.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 11.245 polikliniekbezoeken en 1.068 operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda