Pterygium (vleugeltje)

Bij een pterygium heeft u een plooi in het slijmvlies (conjunctiva) van het oog. Dit slijmvlies is doorzichtig en beschermt het oog. Ook zorgt het dat het oog goed vochtig blijft. Een pterygium groeit meestal vanuit de ooghoek bij de neus langzaam naar het midden van het oog. Het ziet eruit als een langwerpig driehoekig vleugeltje.

Oorzaken van een pterygium (vleugeltje)

Waardoor een pterygium ontstaat is niet duidelijk. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • langdurig zonlicht of ander uv-licht;
  • hitte;
  • stof, zand, wind en droogte.

Een pterygium zien we dan ook vaker bij mensen die veel buiten zijn of in zonnige landen wonen. Daarnaast komt een pterygium vaker voor bij mannen.

Symptomen van een pterygium (vleugeltje)

Bij een pterygium kunt u de volgende klachten hebben:

Tip van de oogarts

Zet vaker een zonnebril op en bescherm uw ogen tegen de zon en uv- licht. Dit geldt ook voor kinderen. Een zonnebril verkleint de kans dat u op oudere leeftijd oogklachten krijgt als staar (cataract) en slijtage van de macula (maculadegeneratie).

Behandelingen

Een pterygium kan verschillen in grootte en in klachten. In Het Oogziekenhuis Rotterdam onderzoeken onze oogartsen uw probleem goed. Daarna krijgt u een persoonlijk advies en wordt gekozen voor de juiste behandeling voor u. Wij werken ook nauw samen met oogartsen buiten Het Oogziekenhuis Rotterdam. Wij verwijzen u graag weer terug naar uw oogarts in uw eigen regio, zodra dit kan. Dat geldt ook wanneer u zelf voor een 'second opinion' naar Het Oogziekenhuis bent gekomen.

Heeft u samen met de oogarts besloten voor een behandeling van pterygium of vleugeltje? Dan is een operatie vaak de enige definitieve behandeling. Het pterygium komt daarna bijna nooit terug. 

Afwachten (nog geen behandeling)
Als u lichte klachten heeft, zal de oogarts u adviseren om af te wachten. Als het nodig is krijgt u medicijnen die het vervelende gevoel in uw oog verminderen. Wanneer de plooi blijft groeien is meestal wel een operatie nodig.

Pterygiumoperatie

Bij een klein pterygium of vleugeltje krijgt u medicijnen om het branderige gevoel in uw oog te verminderen. Groeit deze driehoekige plooi van het slijmvlies zo ver over uw oog dat u daardoor minder ziet? Dan is een operatie de enige manier om een...

Onderzoeken

Onze specialisten onderzoeken uw oog heel precies. We bekijken de grootte van het pterygium en kijken dan of een behandeling nodig is.

Onderzoek van het hoornvlies
Om een goede diagnose te stellen, wordt er eerst uitgebreid naar het hoornvlies gekeken. Daarbij nemen wij soms voorzichtig wat materiaal af van uw hoornvlies.

Een foto maken
De oogarts zal ook een gewone foto nemen van uw ogen. Hierop is een pterygium vaak al duidelijk te zien. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 18.679 polikliniekbezoeken en 636 cornea-operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda