Pterygiumoperatie

Bij een klein pterygium of vleugeltje krijgt u medicijnen om het branderige gevoel in uw oog te verminderen. Groeit deze driehoekige plooi van het slijmvlies zo ver over uw oog dat u daardoor minder ziet? Dan is een operatie de enige manier om een pterygium definitief te verwijderen.

Wat is een pterygiumoperatie?

Tijdens de operatie verwijderen we voorzichtig de driehoekige plooi van het slijmvlies van uw oog. Daarna maken we het hoornvlies weer glad. Hier overheen maken we een nieuw laagje slijmvlies vast met oplosbare hechtingen. Dit slijmvlies haalt de arts van een andere plek in hetzelfde oog.

De operatie duurt ongeveer 3 kwartier. U wordt behandeld onder algehele verdoving (narcose) of met alleen een plaatselijke verdoving van uw oog. Uw oogarts bespreekt met u welke vorm van verdoving voor u het meest geschikt is.

Een operatie bij pterygium in Het Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam verwijderen we een pterygium tijdens dagbehandeling. Zo kunt u na de operatie gewoon weer naar huis en hoeft u niet te blijven. Onze oogartsen werken met de modernste technieken en hebben veel ervaring. U bent dus in de beste handen. Het resultaat van onze pterygiumoperaties is erg goed. Het pterygium komt eigenlijk bijna nooit meer terug. 

Na de operatie zorgen we ervoor dat uw oog zo goed mogelijk kan genezen. We geven u daarom een aantal goede adviezen en tips mee naar huis. Met vragen over de behandeling kunt u altijd terecht bij de speciale corneaverpleegkundigen van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bij het naar huis gaan heeft u een oogverband met een plastic kapje op uw oog. Hiermee kunt u niet fietsen of autorijden, omdat u geen diepte meer ziet. Daarom is het belangrijk om iemand mee te nemen die u begeleidt. Of vraag naar onze begeleidersservice. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u last van branderige of rode ogen? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optometrist in de buurt. Uw huisarts (en soms de optometrist) kan u voor onderzoek doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam. Bijvoorbeeld als uw klachten lijken op een pterygium.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam voor een operatie bij een pterygium.

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 18.679 polikliniekbezoeken en 636 cornea-operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Wat is een hoornvlies (cornea)?

Op de pagina hoornvlies vindt u informatie over wat het hoornvlies is en de werking van het hoornvlies.

Nieuws

Agenda