PTK-laserbehandeling bij beschadigd hoornvlies

Een hoornvliesdystrofie of terugkerende erosie kan oppervlakkige wondjes of littekens op uw hoornvlies (cornea) geven. Uw beschadigde hoornvlies kunnen we repareren door het te laseren. Door de laserbehandeling Phototherapeutische Keratectomie (PTK) geneest uw hoornvlies sneller. Ook hechten de verschillende lagen van het hoornvlies beter aan elkaar. Deze laserbehandeling is niet bedoeld om uw zicht te verbeteren.

Wat is een PTK-laserbehandeling?

Eerst krijgt u druppels die uw oog verdoven. Zo voelt u niets van de behandeling. Dan verwijderen we de buitenste laag van het hoornvlies en start het laseren. Tijdens het laseren kijkt u naar een lichtpuntje. Dit duurt slechts een paar minuten. Aan het eind van de behandeling krijgt u een doorzichtige verbandcontactlens op uw oog. Dit beschermt het behandelde hoornvlies. 

Een PTK-laserbehandeling in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Wij voeren de PTK-laserbehandeling uit in onze Focuskliniek. Daar werken niet alleen gespecialiseerde oogartsen uit Het Oogziekenhuis Rotterdam. Zij werken samen met oogexperts uit andere ziekenhuizen. Zo bent u zeker van de beste oogzorg bij uw hoornvliesklachten. 

Na de behandeling kunt u niet fietsen of autorijden. Daarom is het belangrijk om iemand mee te nemen. Lukt dit niet op de dag van de behandeling? Dan kunt u onze begeleidersservice gebruiken. 
Met vragen over of na de behandeling kunt u terecht bij de speciale corneaverpleegkundigen van Het Oogziekenhuis Rotterdam. Zij zijn dé experts in de zorg voor uw hoornvlies.

Uw zorgverzekeraar vergoedt de PTK-laserbehandeling alleen als uw oogarts eerst over andere behandelvormen heeft nagedacht of deze heeft geprobeerd. Andere behandelvormen zijn bijvoorbeeld abrasio of de MEP-behandeling. In Het Oogziekenhuis Rotterdam voeren we ook behandelingen uit die niet worden vergoed.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u last van uw ogen of ziet u minder scherp dan u gewend bent? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optometrist in de buurt. Uw huisarts (en soms de optometrist) kan u voor hoornvliesonderzoek doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing voor een PTK-laserbehandeling regelen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Wat is een hoornvlies (cornea)?

Op de pagina hoornvlies vindt u informatie over wat het hoornvlies is en de werking van het hoornvlies.

Nieuws

Agenda