Refractieafwijking

Ziet u niet scherp? Als u leest, of juist veraf kijkt bijvoorbeeld? Dan kan het zijn dat u verziend of juist bijziend bent. Of een cilinderafwijking heeft. Dit noemen we allemaal refractieafwijkingen. Bent u zelf bril- of lenzendrager? Dan zijn er onze behandelingen om weer scherp te zien zonder bril, leesbril of lenzen. Lensimplantatie, lenswissel of ooglaseren zijn een goed alternatief voor de meeste refractieafwijkingen. Voor kinderen schrijven we een bril voor die de afwijking corrigeert.

Oorzaken van een refractieafwijking

Om te kunnen zien leggen lichtstralen een bijzondere weg af door ons oog. Via het hoornvlies vallen ze door de pupil en de ooglens. Het hoornvlies en de ooglens buigen de lichtstralen zo af dat ze precies op het netvlies samenvallen. Gaat er in de afbuiging iets scheef of is het oog niet mooi rond? Dan dan vallen de lichtstralen niet op het netvlies maar ervoor of erachter en ontstaat 1 van de volgende refractieafwijkingen:

Bijziendheid (myopie): hierbij komen de lichtstralen nog vóór het netvlies samen. Het beeld veraf wordt dan wazig. Een bril met minglazen heft dit op. Bij sommige kinderen groeien de ogen harder dan normaal, waardoor het punt waar de lichtstralen samen vallen steeds verder voor het netvlies komt, zodat er bijziendheid ontstaat. De snelle groei van het oog en steeds erger wordende bijziendheid wordt progressieve myopie genoemd.
Bijziendheid (myopie)

Verziendheid (hypermetropie): hierbij komen de lichtstralen pas op een punt áchter het netvlies samen. Beeld dichtbij is dan wazig. Hier helpen glazen met een plus-sterkte.
Verziendheid (hypermetropie)

Cilinderafwijking (astigmatisme): hierbij breken de lichtstralen in verschillende richtingen. Dit geeft een wazig beeld. Een bril met cilinderglas verhelpt dit.
Cilinderafwijking (astigmatisme)

Anisometrie: hierbij heeft elk oog een andere afwijking. Dit geeft kans op een lui oog (amblyopie).

Ouderdomsverziendheid (accomodatiestoornis): bij het ouder worden gaat scherpstellen van het oog op beeld dichtbij moeilijker. Een leesbril is dan een oplossing.

Heeft u liever geen gedoe met een bril? Kijkt u dan eens naar de mogelijkheden voor een ooglaserbehandeling, lensimplantaat of lenswisselbehandeling bij u.

Behandelen van refractieafwijking bij Oogziekenhuis Focuskliniek

Voor volwassenen zijn veel refractieafwijkingen te verhelpen met een ooglaserbehandeling, implantaatlenzen of een lenswisselbehandeling. Behandelingen die we al vele jaren doen in onze speciale Focuskliniek. De Focuskliniek van Het Oogziekenhuis Rotterdam is 1 van de meest professionele oogklinieken in Nederland. Als onderdeel van Het Oogziekenhuis Rotterdam bieden wij alleen behandelingen door gediplomeerde oogartsen. De perfecte combinatie van tientallen jaren ervaring en focus op de gezondheid van uw ogen. De Focuskliniek is er ook voor een professionele en veilige ooglidcorrectie of botoxbehandeling bij rimpels rond de ogen.

Bij kinderen met een refractieafwijking wordt in ons speciale KinderOOGCentrum bepaald welke bril uw kind nodig heeft.  Ook kinderen met progressieve myopie kunnen worden behandeld.  Volwassenen kunnen voor een oogmeting voor een bril bij een refractieafwijking gewoon terecht in een optiekwinkel in de buurt. 

Tip van de oogarts

Sommige zorgverzekeraars hebben ook behandelingen als ooglaseren, lensimplantatie en lenswissel in hun aanvullende zorgverzekeringen opgenomen. Waardoor de kosten van bepaalde behandelingen door sommige zorgverzekeraars gedeeltelijk worden vergoed. Veel zorgverzekeraars kiezen hierbij voor de Focuskliniek van Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Behandelingen

Twijfelt u of ooglaseren of een lensimplantaat de beste oplossing is? Met de quickscan bij onze Focuskliniek kunnen we u snel het juiste advies geven. Bij kinderen met een refractieafwijking kijken we in ons speciale KinderOOGcentrum welke bril uw kind nodig heeft.

Bril bij refractieafwijking (kinderen)

Heeft de oogarts of orthoptist een refractieafwijking gevonden? Dan is uw kind, bijziend, verziend of heeft bijvoorbeeld een cilinderafwijking. Een bril met de juiste glazen en brilsterkte is dan nodig.

Onderzoeken

U kunt bij ons eerst een quickscan aanvragen. Dit onderzoek kost €25,-. Zijn uw ogen geschikt voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie? Dan kunt u kiezen voor verder onderzoek door onze gespecialiseerde oogartsen.

Afspraak maken of verwijzen

Een afspraak voor uw kind
Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist of orthoptist)? Dan kunt u een afspraak voor uw kind maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Is uw kind al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Een afspraak voor uzelf
Volwassenen kunnen voor een oogmeting voor een bril bij een refractieafwijking gewoon terecht in een optiekwinkel in de buurt. Veel refractieafwijkingen zijn ook te verhelpen met een ooglaserbehandeling, implantaatlenzen of een lenswisselbehandeling. Met de quickscan bij onze Focuskliniek kunnen we u snel het juiste advies geven over een goede oplossing om van uw bril of lenzen af te komen.

Afspraak maken

Kwaliteit

> 25 jaar ervaring, ZKN-gecertificeerd, 9 ervaren topspecialisten
Interieur Focuskliniek

Nieuws

Agenda