Siliconenstent bij tranende ogen

Als de traanwegen verstopt zijn kunnen tranen niet goed weg via de neus. Het doorprikken van de traanbuis (sondage) helpt alleen bij jonge kinderen. Bij oudere kinderen en volwassenen kan een dun slangetje van siliconen (stent) in de traanwegen helpen om deze op te rekken. Bij een DCR-operatie wordt meestal ook een stent geplaatst.

Wat is een siliconenstent?

Siliconenstent bij tranende ogenBij het plaatsen van een stent komt er een dun siliconenslangetje door de traanbuis heen. De stent loopt meestal van de traankanaaltjes in het onder- en bovenooglid tot onderin de neus.  Het stentje voert de tranen niet af, maar het rekt de traanwegen op, met de bedoeling dat ze na verwijderen van het stentje open blijven. Het plaatsen van een stent doen we onder gehele verdoving (narcose). Na 2 tot 3 maanden verwijderen we de stent. Dit is pijnloos.

In combinatie met een externe of endonasale DCR-operatie  wordt ook vaak een stent geplaatst. Deze loopt dan door de nieuwe verbinding met de neusholte en houdt deze open. 

Een siliconenstent in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het plaatsen van een siliconenstent gebeurt in dagbehandeling. Zo kunt u dezelfde dag weer naar huis. Ook bij kinderen zorgen we ervoor dat ze zo weinig mogelijk last hebben van deze behandeling. We hebben veel ervaring met de allerkleinste oogjes. Ook is er een hechte samenwerking met de KNO-artsen uit het Erasmus MC. Als er advies over de neus nodig is, kijken ze met ons mee. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 10.514 polikliniekbezoeken en 1.290 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda