Slijmvliesoverhechting

Bij een aantal oogziekten kunnen pijnklachten overblijven. Bijvoorbeeld door een wondje of een dunne plek in het hoornvlies. Een operatie aan het slijmvlies (conjunctiva) kan de pijn verminderen. Deze operatie noemen we een slijmvliesoverhechting. Soms stelt uw oogarts een overhechting van het slijmvlies voor zodat u uw oogprothese beter kunt dragen.

Wat is een slijmvliesoverhechting?

Een slijmvliesoverhechting zorgt ervoor dat het slijmvlies uw oog weer voldoende beschermt. Tijdens de operatie bedekt de arts het wondje of dunne plek in uw hoornvlies met een laagje slijmvlies. Dat slijmvlies haalt de arts van een andere plek in hetzelfde oog. Het nieuwe laagje zet de oogarts vast met hechtingen. Deze lossen vanzelf weer op binnen 6 weken.

De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving. Alleen uw oog wordt verdoofd. Tijdens de operatie bent u wakker, maar voelt u geen pijn. Bij kinderen doen we deze operatie wel onder gehele narcose.

Een slijmvliesoverhechting in Het Oogziekenhuis Rotterdam

De oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam voeren een overhechting van het slijmvlies uit in dagbehandeling. U kunt dezelfde dag dus weer naar huis. De operatie duurt tussen een half uur en een uur. Voor alle vragen rond de operatie is er onze speciale corneaverpleegkundige. Dé expert in de zorg voor uw hoornvlies en slijmvlies.  

Om het geopereerde oog goed te beschermen krijgt u een oogverband met een plastic kapje voor uw oog. U kunt hiermee niet fietsen of zelf autorijden. Het dan ook belangrijk om iemand mee te nemen. Ook kunt u onze begeleidersservice  gebruiken. Komt u van ver buiten Rotterdam? Dan kunt u ervoor kiezen om de nacht voor of na de operatie in een hotel in de buurt te slapen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Veelgestelde vragen

Wat is een hoornvlies (cornea)?

Op de pagina hoornvlies vindt u informatie over wat het hoornvlies is en de werking van het hoornvlies.

Nieuws

Agenda