Staar (cataract)

Staar of cataract is een ziekte waarbij de lens in uw oog troebel wordt. Een gezonde ooglens is helder en zorgt er zo voor dat u scherp ziet. Als u staar heeft, wordt de ooglens minder doorzichtig. Scherp zien is dan lastig. Staar wordt ook wel ‘grijze staar’ genoemd. Met ‘groene staar’ wordt een andere oogziekte bedoeld, namelijk glaucoom.

Oorzaken van staar (cataract)

De belangrijkste oorzaak van staar is ouderdom. Dit komt vaak voor en is ook goed te behandelen. Er zijn ook andere oorzaken van staar:

 • erfelijkheid (aangeboren staar);
 • een stofwisselingsziekte (zoals diabetes);
 • een ongeluk;
 • een ooginfectie;
 • gebruik van sommige medicijnen;
 • roken of alcoholgebruik.

Symptomen van staar

Staar heeft meerdere symptomen. Doordat de lens bij staar troebel is, valt er minder licht in uw ogen. Daardoor kunt u de volgende klachten krijgen:

 • wazig zien (alsof u door een beslagen ruit kijkt);
 • kleuren dof zien;
 • minder contrast zien;
 • dubbelzien als u met één oog kijkt;
 • ’s nachts slechter zien.

Soms ervaart u deze symptomen maar aan één oog (unilateraal). Maar meestal heeft u staar in allebei de ogen (bilateraal).

Tip van de oogarts

Als u staar heeft, kan autorijden lastiger worden. De koplampen van de tegenliggers kunnen u verblinden. U kunt het best langs de huisarts gaan als u denkt dat u (beginnende) staar heeft. 

Behandelingen

Heeft u (beginnende) staar? Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam helpen wij u graag.  In Het Oogziekenhuis behandelen wij ieder jaar veel staarpatiënten. Binnen ons cataractcentrum werken experts op het gebied van staar. Vanuit het hele land komen patiënten naar ons toe voor een behandeling. Wij voeren alle staarbehandelingen uit, zowel minder ingewikkelde operaties als ingewikkelde staaroperaties. Voor sommige operaties zijn er wachttijden. Meer informatie vindt u op de pagina wachttijden.

Laserbehandeling bij nastaar

Na een staaroperatie kan na een tijdje nastaar in uw oog ontstaan. Dit is het troebel worden van het lenszakje, waardoor u weer wazig gaat zien. Nastaar kunnen we met een laserbehandeling verwijderen. Na het laseren ziet u weer net zo scherp als na...

Staaroperatie (cataractoperatie)

Onderzoeken

Voordat wij een behandelplan opstellen, voeren wij eerst een aantal onderzoeken uit. Hiermee onderzoeken wij of u staar heeft. Als u staar heeft, kijken wij hoe troebel uw lens is.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

24 gespecialiseerde oogartsen, 14.789 polikliniekbezoeken en 6.857 staaroperaties in Het Oogziekenhuis Rotterdam
Patiënten geven het Cataractcentrum het cijfer 8.8

Ervaringsverhalen

Foto Danielle Haanskorf

"32 jaar lang droeg ik contactlenzen met een sterkte van -8."

"Al 32 jaar lang droeg ik contactlenzen met een sterkte van -8. Maanden heb ik aangegeven bij mijn opticien dat mijn lenzen niet lekker zaten. Mijn opticien heeft niet opgemerkt dat ik een operatie nodig had."

Danielle Haanskorf
Staarpatiënt
Lees het ervaringsverhaal
Mariëtte Keulemans

"Het klinkt misschien raar, maar ik verheug mij op mijn staaroperatie."

“In Het Oogziekenhuis voelde ik mij direct op het gemak, door de sfeer en hoe ik werd ontvangen door de medewerkers. Alle afspraken en onderzoeken sloten netjes achter elkaar aan, 6 onderzoeken verder en 2,5 uur later stond ik weer buiten. Helemaal super!” 

Mariëtte Keulemans
Staarpatiënt
Lees het ervaringsverhaal

Nieuws

Agenda