Staaroperatie (cataractoperatie)

Is uw ooglens troebel geworden door staar (cataract)? Dan gaat u steeds waziger zien. Met een cataractoperatie vervangen we de lens in uw oog. Zo kunnen we ervoor zorgen dat u weer scherp ziet.

Wat is een cataractoperatie? 

Tijdens een cataractoperatie of staaroperatie maakt de oogarts eerst een paar kleine sneetjes in uw hoornvlies. Via deze sneetjes wordt uw troebele ooglens verwijderd en vervangen door een kunstlens. Voor de operatie wordt met u besproken welke kunstlens voor u de beste is. Er zijn 3 mogelijkheden.

  • Standaard lens (monofocale lens): geschikt voor de behandeling van alleen staar. U heeft na de cataractoperatie wel een leesbril nodig en soms een bril voor veraf (vertebril).
  • Torische lens: geschikt voor de behandeling van staar en een cilinderafwijking in uw oog. U kunt hiermee beter veraf zien. Na de cataractoperatie heeft u wel een leesbril nodig. Voor deze lens geldt een bijbetaling.
  • Multifocale lens: geschikt voor de behandeling van staar, verziendheid én ouderdomsverziendheid. Na de operatie heeft u minder vaak of zelfs helemaal geen leesbril of bril voor veraf nodig. Voor deze lens geldt een bijbetaling.

Meer informatie over kunstlenzen

De sneetjes in uw hoornvlies zijn meestal zo klein dat ze niet gehecht hoeven te worden. Na de operatie dekken we uw oog ter bescherming af met een kapje.
 

Een cataractoperatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft een aparte afdeling voor alle zorg rondom staar: het Cataractcentrum. Hier werken echte staarspecialisten. U heeft een vast aanspreekpunt in het Cataractcentrum: de Cataractverpleegkundige. De meeste cataractoperaties voeren we met plaatselijke verdoving uit op ons Dagcentrum. Zo bent u dezelfde dag weer thuis. Een cataractoperatie in Het Oogziekenhuis Rotterdam is een hele veilige operatie met uitstekende resultaten. Wij werken dan ook met de modernste operatietechnieken.

Afspraak maken of verwijzen

Ziet u steeds minder scherp? Maak dan een afspraak bij uw huisarts of bij een optiekwinkel in de buurt. Bij een vermoeden van staar kan uw huisarts (en soms de optometrist) u doorverwijzen naar Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Afspraak maken  Verwijzen

Kwaliteit

24 gespecialiseerde oogartsen, 13.598 polikliniekbezoeken en 7.195 staaroperaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.9

Veelgestelde vragen

Mag ik autorijden na mijn staaroperatie?

Direct na uw staaroperatie mag u niet zelf autorijden. Tijdens uw controleafspraak kunt u overleggen wanneer u weer zelf de weg op mag.

Moet ik mijn oog afdekken na de staaroperatie?

De eerste 2 weken mag u niet in het geopereerde oog wrijven. U kunt dan ook het beste overdags een beschermbril of uw zonnebril dragen. Ook tijdens het sporten. ’s Nachts kunt u het beschermkapje dragen. U hoeft hierbij geen gaasje tussen het kapje en uw oog te doen. 

Wanneer mag ik weer gaan werken na mijn staaroperatie?

U mag na de operatie gewoon weer gaan werken, behalve als u pijn heeft of minder ziet. Vraag in dat geval advies aan uw oogarts.

Mag ik bewegen en sporten na mijn staaroperatie?

In de eerste week na de operatie moet u zware lichamelijke inspanning vermijden. Lezen, televisiekijken en computeren mag zo veel als u wilt. Bukken en (tot 20 kilo) tillen mag, net als sporten zoals golfen en fietsen. Vermijd bij yoga de houdingen waarbij u op uw hoofd staat. Wacht met licht fitnessen 1 week en met intensief fitnessen 3 weken.

Mag ik douchen na mijn staaroperatie?

Na uw operatie mag u gewoon douchen en uw haren wassen.

Mag ik make-up dragen na mijn staaroperatie?

De eerste 2 weken kunt u geen oogmake-up gebruiken. De rest van uw gezicht kunt u wel gewoon opmaken.

Mag ik op vakantie na mijn staaroperatie?

U heeft een controleafspraak 4 weken na de operatie. In de tussentijd, en erna kunt u natuurlijk gewoon op vakantie.

Mag ik zwemmen of naar de sauna na mijn staaroperatie?

Na uw staaroperatie kunt u niet zwemmen of naar de sauna. Er kunnen dan bacteriën in uw oog komen.

Nieuws

Agenda

Op het moment hebben wij geen evenementen in de planning. Houd de website in de gaten voor nieuwe evenementen!