Terugkerende erosie (recidiverende erosie)

Het hoornvlies is het buitenste, doorzichtige deel van het oog en bestaat uit vijf lagen. Bij erosie van het hoornvlies laat de buitenste laag van uw hoornvlies (het epitheel) los. Dat heet erosie. Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam bieden wij een behandeling tegen erosie. Helaas kan het toch gebeuren dat de erosie plotseling terugkomt. Dan heeft u terugkerende erosie.

Oorzaken van terugkerende erosie

Er zijn twee oorzaken voor deze oogziekte:

  • De hoornvliesaandoening Map-Dot-Fingerprintdystrofie (Cogan’s cornea-dystrofie). Bij deze erfelijke ziekte werkt de ‘lijm’ tussen de buitenste laag van het hoornvlies en de laag eronder niet goed. De klachten zullen na een behandeling langzaam weer terugkomen. Als u Map-Dot-Fingerprintdystrofie heeft, is dat vaak in beide ogen.
  • Een eerdere beschadiging van uw hoornvlies door een scherp voorwerp. Een nagel of tak bijvoorbeeld. Bij de genezing is de buitenste laag van het hoornvlies niet goed genezen en kan plotseling weer loslaten. Het gaat hier meestal om 1 oog.

Symptomen van terugkerende erosie

Terugkerende erosie geeft plotseling klachten. Deze klachten kunnen verdwijnen, maar als de ziekte niet wordt behandeld, blijven ze terugkomen. Voorbeelden van klachten zijn:

Meestal ervaart u deze klachten ’s nachts of ’s ochtends bij het wakker worden. Later op de dag worden de klachten vaak minder.

Tip van de oogarts

Heeft u erosie aan uw oog gehad? Laat uw ogen dan regelmatig controleren. Zo houden wij uw ogen en uw situatie goed in de gaten.

Behandelingen

Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam werken superspecialisten op het gebied van ziektes aan het hoornvlies. U kunt bij ons ook terecht voor een second opinion. Bij terugkerende erosie hebben wij een aantal behandelingen. Deze voeren wij vaak in een vaste volgorde uit. Heeft u een ernstige vorm van terugkerende erosie? Dan slaan wij soms een stap over.

Bij het kiezen van de behandelingen bekijken wij eerst de ernst van uw situatie. En zodra uw eigen oogarts de behandeling weer kan overnemen, verwijzen we u hiernaar terug. Dat geldt ook voor patiënten die een second opinion bij ons hebben aangevraagd.

Verband op oog
Op het moment dat de klachten optreden, plaatsen wij een oogverband op uw oog. In dit oogverband zit antibioticazalf die de klachten vermindert. 

Oogzalf
Om de klachten te verminderen, schrijven wij vaak oogzalf voor. Deze zalf gebruikt u ’s avonds voordat u naar bed gaat. Bij het wakker worden masseert u uw oogleden voorzichtig, zodat ze soepel opengaan.

Abrasio (schrappen van het hoornvlies)

Is uw hoornvlies (cornea) onregelmatig of licht beschadigd, bijvoorbeeld door terugkerende erosie of een wondje? Dan kan uw oogarts dit behandelen door een laagje van het hoornvlies te verwijderen. Dit noemen we ook wel abrasio. Zo groeit weer een...

Contactlenzen bij hoornvliesafwijkingen

Is uw hoornvlies (cornea) beschadigd of van vorm veranderd? Bijvoorbeeld na een hoornvliesoperatie, een hoornvliesontsteking (keratitis) of door keratoconus? Hierdoor gaat u slechter zien. Deze oogproblemen zijn niet te verbeteren met brillenglazen...

MEP-behandeling van het hoornvlies (multipele epitheliale puncties)

Door een hoornvlies-dystrofie of een beschadiging kan de bovenste laag van uw hoornvlies (cornea) niet goed meer aan de onderlaag gehecht zijn. Dit noemen we terugkerende erosie. Een MEP-behandeling kan de verbinding tussen de lagen verstevigen. Soms...

PTK-laserbehandeling bij beschadigd hoornvlies

Een hoornvliesdystrofie of terugkerende erosie kan oppervlakkige wondjes of littekens op uw hoornvlies (cornea) geven. Uw beschadigde hoornvlies kunnen we repareren door het te laseren. Door de laserbehandeling Phototherapeutische Keratectomie (PTK)...

Onderzoeken

Eerst bekijken we of het hoornvlies beschadigd is door terugkerende erosie. Hiervoor krijgt u verschillende onderzoeken. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en kunt u niet autorijden.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

6 gespecialiseerde oogartsen, 19.361 polikliniekbezoeken en 684 cornea-operaties in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda