Traanbuis doorprikken (sondage)

Door verstopte traanwegen kunnen tranen niet goed weglopen via de neus. Bij jonge kinderen is soms het vliesje onderaan de traanbuis nog niet open. Het doorprikken van de traanbuis (sondage) kan dan helpen. Een sondage heeft het beste resultaat bij kinderen tot 18 maanden en wordt niet vaak gedaan oudere kinderen of bij volwassen. Werkt sondage niet of niet genoeg? Dan kan de oogarts met een siliconenstent de traanbuis oprekken.

Wat is sondage?

Bij een sondage wordt de traanbuis voorzichtig doorgeprikt. Via het traanpunt in de ooghoek halen we een heel dun metalen staafje door de traanbuis. Het vlies (membraan) in de traanbuis kan zo worden geopend. Ook kan de oogarts zo ontdekken of er aangeboren afwijkingen in de traanbuis zijn.

Traanbuis doorprikken in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Het doorprikken van de traanbuis gebeurt in Het Oogziekenhuis Rotterdam onder gehele verdoving (narcose) en in dagbehandeling. Zo kan uw kind dezelfde dag weer met u mee naar huis. We hebben veel ervaring met de allerkleinste oogjes. Ook is er een hechte samenwerking met de KNO-artsen uit het Erasmus MC. Als er advies over de neus nodig is, kijken ze met ons mee. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist of orthoptist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 10.514 polikliniekbezoeken en 1.290 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda