Traanwegprothese

Soms ligt de oorzaak van de verstopte traanwegen in de bovenste kanaaltjes (canaliculi). Als deze te smal zijn, of zeer ernstig verstopt, kan een traanwegprothese de enige oplossing zijn. Een traanwegprothese in het oog kan problemen geven. Hierdoor heeft u soms meer dan 1 operatie nodig. Samen met uw oogarts overlegt u wat voor u de beste behandeling is.

Wat is een traanwegprothese?

Een traanwegprothese is een dun glazen buisje. Het wordt ook wel het ‘buisje van Jones’ genoemd. Dit buisje van ongeveer 1,5 centimeter lang verbindt de ooghoek direct met de neusholte. Het traanvocht loopt dan niet meer via de traanzak. Het is vaak lastig om het buisje goed op zijn plek te houden. Vaak kan het buisje in de eerste maanden verschuiven. Dan is een extra operatie nodig. Wanneer de traanwegprothese eenmaal goed op zijn plek blijft werkt deze meestal goed.

U ziet links een foto van een traanwegprothese. Rechts ziet u schematisch de situatie na plaatsing van een traanwegprothese.
U ziet links een foto van een traanwegprothese. Rechts ziet u schematisch de situatie na plaatsing van een traanwegprothese.

Een traanwegprothese in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Bij het maken van de keuze voor een traanwegprothese kan uw oogarts u helpen. U krijgt van ons eerlijke informatie over het te verwachten resultaat. Het plaatsen van een traanwegprothese gebeurt in Het Oogziekenhuis Rotterdam onder gehele verdoving (narcose) en in dagbehandeling. Zo kunt u dezelfde dag weer naar huis. Omdat deze operatie ook met de bouw van uw neus te maken heeft, doen wij deze samen met een van de KNO-artsen uit het Erasmus MC. Zo is er voor elk onderdeel een echte specialist aan het werk. 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 10.514 polikliniekbezoeken en 1.290 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda