Trillende ogen (nystagmus)

Bij de meeste mensen staan de ogen stil als zij naar één punt kijken. Maar bij mensen met trillende ogen (nystagmus) blijven de ogen een wiebelende beweging maken. Nystagmus kan zowel in 1 als in beide ogen voorkomen.

Oorzaken van trillende ogen (nystagmus)

Er zijn 3 verschillende soorten oorzaken voor trillende ogen:

  • Aangeboren trillende ogen: in de hersenen gaat er iets fout bij het aansturen van de ogen.
  • Trillende ogen door aangeboren slechtziendheid: bijvoorbeeld bij staar, glasvochttroebelingen, netvliesafwijkingen of albinisme.
  • Trillende ogen door een beschadiging van de oogspierzenuwen of in de hersenen. Deze vorm kan ontstaan na een ongeluk, beroerte of ontsteking.

Symptomen van trillende ogen

Bij trillende ogen maken uw ogen een trillende of wiebelende beweging. Bij kinderen met trillende ogen zijn de hersenen gewend aan de bewegende ogen. Daarom zien mensen met aangeboren trillende ogen geen wiebelend beeld. Heeft u later last gekregen van trillende ogen? Dan ziet u steeds een trillend beeld. Bij veraf kijken wordt dit vaak erger. De trillingen kunnen verschillende kanten op gaan:

  • van links naar rechts;
  • van onder naar boven;
  • draaiend;
  • of een combinatie van deze .

Vaak is de trilling niet in alle kijk richtingen hetzelfde. Daarom draaien mensen met nystagmus vaak het hoofd in een bepaalde richting om bij recht vooruit kijken een rustiger beeld te krijgen. We noemen deze hoofddraai een torticollis.

Tip van de oogarts

Om met trilogen zo goed mogelijk te zien, draaien kinderen vaak hun hoofd in een hoek waarbij de ogen het minst trillen. Kinderen doen dit om beter te kunnen kijken, verbeter dit gedrag dus niet.

Behandelingen

Bij trillende ogen doen wij zo vroeg mogelijk onderzoek naar de oorzaak van de trillingen. Meestal kunnen wij geen oorzaak vinden. Trillende ogen zijn eigenlijk niet te genezen. Wel kunnen wij soms aanpassingen doen om het trillen te verminderen of om het zien te verbeteren. Welke aanpassing het best bij u of uw kind past, kan uw oogarts u het beste vertellen.

Bij trillende ogen kennen wij verschillende aanpassingen om de klachten verbeteren. Zo adviseren wij vaak een bril of contactlenzen. Ook kunnen wij de stand van de ogen corrigeren, zodat u of uw kind niet zo vaak meer met het hoofd draait.

Contactlenzen
Heeft u trillende ogen en heeft u een bril nodig? Dan kunt u het beste kiezen voor contactlenzen. De contactlenzen bewegen met uw ogen mee, waardoor u altijd goed door het glas heen kijkt. Daarnaast kunnen contactlenzen ervoor zorgen dat de ogen minder trillen waardoor het zicht vaak beter is dan met een bril.

Oogspieroperatie bij scheelzien

Bij scheelzien (strabismus) staat 1 van de ogen in een andere richting. De oogspieren worden dan niet goed aangestuurd door de hersenen. Voor een mooier resultaat of bij klachten als dubbelzien of hoofdpijn verbeteren we de stand van deze oogspieren...

Onderzoeken

Als u/uw kind bij ons komt, herkennen wij de oogziekte meestal meteen. Onderzoek is nodig om te kijken wat de oorzaak van de trillingen is. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden.

Neurologisch onderzoek
Zijn trillende ogen het gevolg van een zenuw- of een hersenbeschadiging? Dan verwijzen wij u door naar een specialist die een neurologisch onderzoek doet.
 

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 3.202 polikliniekbezoeken en 582 glaucoomoperaties in 2023
Patiënten geven een 9

Nieuws

Agenda