Veneuze stamocclusie

Occlusie betekent afsluiting van een bloedvat of ader. Bij veneuze stamocclusie raakt de hoofdader of stamader naar het netvlies verstopt. Het netvlies krijgt hierdoor te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Het kan dan tijdelijk of blijvend beschadigd raken. Andere oogproblemen die bij een veneuze stamocclusie kunnen ontstaan zijn vochtophoping in de macula (macula-oedeem), groei van zwakke bloedvaten in het netvlies en glaucoom. Wanneer u in 1 oog een occlusie heeft gehad, bestaat het risico dat u ook in het andere oog een bloedvatafsluiting krijgt.

Oorzaken van een veneuze stamocclusie

Een bloedvatafsluiting in het oog kan ontstaan door:

 • stolsels of klontertjes bloed (trombose) in een bloedvat;
 • schade aan het bloedvat en afsterven van weefsel (infarct).

Een bloedvatafsluiting is meestal het gevolg van een ziekte van het bloed, het hart of de bloedvaten, zoals:

 • hoge bloeddruk;
 • suikerziekte (diabetes);
 • aderverkalking (atherosclerose);
 • hartritmestoornissen;
 • bloedstollingziekten.

Symptomen van een veneuze stamocclusie

Bij een veneuze stamocclusie krijgt u klachten als:

 • tijdelijk of blijvend slecht zien;
 • slecht zien in het midden van het beeld.

Door de afsluiting van een stamader kunnen meer oogproblemen ontstaan:

 • vochtophoping (oedeem) in het netvlies: u ziet minder scherp;
 • glasvochtbloeding door nieuwe zwakke bloedvaatjes: u ziet zwarte wolkjes;
 • glaucoom: u krijgt veel pijn aan het oog.

Tip van de oogarts

Probeer voordat u naar de oogarts komt eerst voor uzelf goed te beschrijven welke klachten u heeft. Naast slecht zien of pijn aan het oog heeft u misschien ook ergens anders in uw lichaam klachten. Een bloedvatafsluiting is vaak een teken van een ziekte van bloed, hart en bloedvaten.

Behandelingen

In Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van een afsluiting (occlusie) van de stamader in het oog. U krijgt bij ons deskundig advies en een behandeling op maat bij veneuze stamocclusie en bijkomende oogproblemen. Ons doel is uw zicht te behouden en verdere oogklachten te remmen. U krijgt van onze oogartsen eerlijke informatie over de mogelijkheden en het te verwachten resultaat. Ook werken wij nauw samen met de internist voor verder lichamelijk onderzoek en een behandeling. Zo maken we de kans op herhaling in uw andere oog zo klein mogelijk.

Tijdens de behandeling van veneuze stamocclusie pakken we zowel de bloedvatafsluiting aan, als oogproblemen die hierdoor kunnen ontstaan. Hoe beter uw zicht is bij de start van de behandeling, hoe beter het resultaat.

Laserbehandeling
Bij deze behandeling schijnen we met het licht van een laser door het oog heen. Extra oogproblemen zoals macula-oedeem, vorming van nieuwe bloedvaten of glaucoom kunnen we hiermee stoppen. Laseren op onze polikliniek duurt kort en uw oog wordt verdoofd met oogdruppels.

Behandeling met rt-PA (Recombinant Tissue Plasminogen Activator)
Om de verstopte stamader in het oog te openen, spuiten we wat rt-PA in een bloedvat van het netvlies. Het medicijn rt-PA lost klontjes op. De dosis rt-PA is laag en de kans op bijwerkingen is heel klein.

Onderzoeken

Om te zien of uw klachten zijn ontstaan door veneuze stamocclusie onderzoeken onze specialisten het netvlies in uw oog heel precies. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis.

Afspraak maken Verwijzen

Kwaliteit

10 gespecialiseerde oogartsen en 5.425 polikliniekbezoeken in 2023
Patiënten geven het cijfer 8.8

Nieuws

Agenda