Verlamming van de hersenzenuw

Ieder oog heeft 6 oogspieren. Hierdoor kunt u oogbewegingen maken en bijvoorbeeld knipperen. Deze oogspieren worden aangestuurd door 3 verschillende zenuwen in de hersenen. Deze heten de derde (IIIe), vierde (IVe) en zesde (VIe) hersenzenuw. Bij verlamming van een van deze hersenzenuwen werken sommige oogspieren niet goed meer. Dit kan een aantal oogklachten geven. Opvallend is vaak dat patiënten hun hoofd wat scheef houden of 1 oog dichtknijpen. Dit helpt tegen het zien van dubbele beelden.

Oorzaken van verlamming van een hersenzenuw

De oorzaak van hersenzenuwverlamming is vaak niet makkelijk te vinden. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • suikerziekte (diabetes);
  • hoge bloeddruk;
  • een virusinfectie;
  • een klap of val op het hoofd;
  • een probleem in de bloedvaten;
  • een tumor in het hoofd (dit komt bijna nooit voor).

Bij kinderen is een verlamming heel soms aangeboren of het gevolg van een moeilijke bevalling of een waterhoofd.

Symptomen van een verlamming van een hersenzenuw

Omdat elke hersenzenuw andere spieren in en om het oog aanstuurt, zijn de klachten ook per zenuw verschillend.

De derde (IIIe) hersenzenuw stuurt de oogbewegingen, het ooglid en de pupil aan. Verlamming geeft klachten als:

De vierde (IVe) hersenzenuw is verbonden met de stand van de ogen. Verlamming geeft klachten als:

De zesde (VIe) hersenzenuw zorgt dat het oog naar de zijkant kan draaien. Verlamming geeft klachten als:

Judith van EverdingenTip van de oogarts

Bij dubbelzien ziet u ook geen diepte meer. Dagelijkse dingen als lezen of make-up opdoen zijn dan extra lastig. Afstanden inschatten bij autorijden of fietsen kan zelfs gevaarlijk zijn. Kies daarom voor veilig en laat u rijden. Rijden met storend dubbelzien is strafbaar.

Mw. drs. J.A.M. (Judith) van Everdingen

Behandelingen

Als de verlamming van de hersenzenuw niet aangeboren is, kan deze soms vanzelf weer verdwijnen. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Als de spieren daarna niet of niet meer helemaal goed gaan werken, kunnen we met een behandeling uw zicht verbeteren. Onze orthoptisten zijn experts in het aanpassen van de stand van uw ogen met een operatie. Ook kunnen ze een speciaal brillenglas aanmeten, waardoor u niet meer dubbelziet. Als u een aangeboren verlamming van een hersenzenuw heeft, kunnen onze oogspecialisten u ook behandelen. Wij begrijpen dat het niet alleen belangrijk is om klachten te verminderen. Ook een uiterlijke verandering kan een grote wens zijn.

Bij een hersenzenuwverlamming kan soms een acute behandeling nodig zijn. Soms is alleen controle nodig als verwacht wordt dat de verlamming uit zichzelf verdwijnt. Bij een behandeling bekijken we altijd uw persoonlijke situatie. De oogspecialist kan een combinatie van een speciaal brillenglas en een operatie voorstellen.

Oogspieroperatie
Tijdens de operatie worden via een klein sneetje de oogspieren aan de oogbol verplaatst of ingekort. Tijdens de operatie gaat u onder narcose of wordt het oog plaatselijk verdoofd. Na de operatie mag u dezelfde dag weer naar huis.

Fresnel-prisma bij dubbelzien (behandeling)

Bij klachten van dubbelzien kan de orthoptist u na onderzoek een Fresnel-prisma aanraden. Dit plakprisma verandert uw bril in een prismabril. Een prismabril vermindert het dubbelzien bij rechtuit kijken.

Lui oog trainen (oog afplakken)

Heeft uw kind een lui oog? Dit kan zijn ontstaan bijvoorbeeld door scheelzien of een bril met glazen van verschillende sterkte. Als uw kind het luie oog minder goed gebruikt, gaat dit oog verder achteruit. Daarom trainen wij een lui oog. Hoe eerder...

Ooglidcorrectie bij ptosis (hangende oogleden)

Hangt uw bovenooglid omlaag door een verslapte of minder werkende levatorspier in het ooglid (aponeurogene ptosis)? Dan kan dit klachten geven als minder zien, hoofdpijn of vermoeide ogen. Een ooglidoperatie kan deze klachten verhelpen. Kinderen met...

Onderzoeken

Vaak kan de orthoptist al na een kort onderzoek zien wat de oorzaak van de klachten is. Er wordt gekeken hoe uw ogen staan, bewegen en samenwerken. Daarbij wordt ook een oogmeting gedaan.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

3 gespecialiseerde oogartsen en 2.631 polikliniekbezoeken
Patiënten geven het cijfer 9

Nieuws

Agenda