Blepharitis


Blepharitis is een langdurige, chronische ontsteking van de ooglidranden, waarbij de haarzakjes en de talgklieren op de ooglidrand ontstoken zijn.

Behandeling

Blepharitis is een chronische, hardnekkige aandoening, die u moet blijven behandelen. Als u stopt met de behandeling komen de klachten vaak terug.

Warme oogkompressen

Warme oogkompressen zorgen ervoor dat het talg in de talgkliertjes en de korstjes tussen de wimpers zachter worden, zodat deze gemakkelijker zijn te verwijderen. De duur van het verwarmen is erg belangrijk, omdat het 10 minuten duurt voordat de talg in de oogleden smelt en daardoor makkelijker uit de talgklier komt.

Verwarm een washandje of zakdoek met warm water. Test eerst op de rug van de hand of de doek niet te warm is. Plaats de warme, natte doek op de gesloten ogen en laat deze gedurende 10 minuten op de ogen zitten. Het is belangrijk dat de doek voldoende warm blijft, dus moet de doek regelmatig opnieuw met warm water verwarmd worden. Doe dit bij voorkeur twee keer per dag, vóór u met de behandeling begint. 

U begint elke behandeling eerst met een warm oogkompres. Anterieure blepharitis behandelt u vervolgens door uw ooglidranden te reinigen, bij posterieure blepharitis moet u de talgkliertjes leegstrijken. 

Poetsen van de ooglidranden (ooglidhygiëne) bij anterieure blepharitis

Het belangrijkste bij het behandelen van anterieure blepharitis is om twee keer per dag de ooglidranden te poetsen. Dit zorgt ervoor dat de talg en de korstjes verwijderd worden, waardoor de klachten zullen verminderen. U kunt dit doen met speciale middelen zoals Blephasol (zonder recept verkrijgbaar bij uw apotheek). U kunt ook zelf een oplossing met verdunde babyshampoo maken.

Wat heeft u nodig om zelf een oplossing met babyshampoo te maken:

  • Glas warm kraanwater
  • 3 druppeltjes babyshampoo
  • Wattenstokjes of gaasjes


Meng de druppeltjes babyshampoo met het warme kraanwater. Drenk het wattenstokje of het gaasje in de verdunde oplossing. U moet de ooglidrand poetsen bij de inplant van de wimperhaartjes. U poetst van de buitenkant af richting de neus met masserende bewegingen. Let er op dat u uw oog niet beschadigt. Bij het poetsen van het onderooglid trekt u de ooglidrand naar beneden en bij het poetsen van het bovenooglid trekt u de ooglidrand naar boven. Poets tot de huidschilfers en het vet van de ooglidranden zijn verdwenen. Poets uw ogen bij voorkeur tweemaal daags: na het wakker worden en voor het slapen gaan. Vindt u het zelf lastig om te poetsen, dan kunt u dit ook door iemand anders laten doen.

Leegstrijken van de talgkliertjes bij posterieure blepharitis

U behandelt posterieure blepharitis door na het warme oogkompres de talgkliertjes leeg te strijken. U pakt een droog wattenstaafje. Met het wattenstaafje maakt u masserende verticale bewegingen richting de ooglidrand. Oefen genoeg druk uit om de talgkliertjes leeg te strijken. Pas op dat u uw oog niet beschadigt. Als u het lastig vindt om dit zelf te doen, dan kunt u dit ook iemand anders laten doen. Voor het beste resultaat voert u de behandeling twee keer per dag uit. 

Reinigen van het ooglid bij blepharitis

Oogzalf

Als de blepharitis hardnekkig is kan uw oogarts een oogzalf voorschrijven met antibiotica of met antibiotica en corticosteroïden. Deze zalf moet u twee keer per dag aanbrengen op de ooglidranden, na het poetsen. Deze zalf wordt voorgeschreven voor een periode van één tot enkele weken, waarna u weer moet stoppen met de zalf. Uw arts kan wel samen met u besluiten dat u de behandeling met oogzalf mag herhalen als dat nodig is.

Belangrijk om te weten

Blepharitis is een chronische aandoening die u moet blijven behandelen. De klachten gaan ondanks de behandeling niet altijd helemaal weg. Verder kunnen perioden zonder klachten afgewisseld worden met perioden waarin klachten toenemen. Wanneer de klachten verdwenen zijn en u stopt met poetsen van de oogleden kunnen de klachten terugkomen. Het is daarom belangrijk de behandeling vol te houden (oogleden dagelijks poetsen en eventueel warme compressen), ook wanneer de klachten verdwenen zijn. Gebruik geen oogmake-up wanneer de ooglidranden ontstoken zijn.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen