Blepharitis


Blepharitis is een langdurige, chronische ontsteking van de ooglidranden, waarbij de haarzakjes en de talgklieren op de ooglidrand ontstoken zijn.

Klachten

Blepharitis is een hinderlijke, maar onschuldige aandoening die veel klachten kan veroorzaken. U kunt last hebben van  irritatie, jeuk of branderigheid van de ogen en vastplakkende oogleden. Ook kunnen de ogen moe aanvoelen. Vaak vormen zich kleine korstjes tussen de oogharen. Er zijn twee vormen van blepharitis: anterieure blepharitis en posterieure blepharitis. U kunt last hebben van één of beide vormen. 

Anterieure blepharitis
Bij anterieure blepharitis zijn uw ooglidranden ontstoken. Vaak heeft u last van huidschilfers en korstjes tussen de wimpers. Ook kunt u last hebben van rode en geïrriteerde ooglidranden. 

Posterieure blepharitis
Bij posterieure blepharitis (ook wel Meibomitis genoemd) zijn de afvoergangen van de talgkliertjes van Meibom verstopt. Dit is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant van uw oogleden. U kunt klachten ervaren als jeuk, tranen, wazig zien, irritatie en branderigheid. Posterieure blepharitis leidt tot een verminderde afgifte van vet aan de traanfilm. Dit heet Meibomiam Gland Dysfunction (MGD).

Droge ogen
In uw ooglidranden zitten kliertjes die stoffen aanmaken die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de laag traanvocht op uw oog. Als u blepharitis heeft en de ooglidranden ontstoken zijn, werken deze kliertjes niet goed. Het gevolg is dat u last kunt krijgen van droge ogen.

Oorzaken

Blepharitis wordt veroorzaakt door een chronische bacteriële infectie van de haarzakjes en de talgklieren in de ooglidranden. De bacteriën maken stoffen die het oog irriteren en de ontstoken talgklieren maken te veel of te weinig talg, wat branderige droge ogen kan veroorzaken.
De precieze oorzaak van de ontsteking is onbekend. Blepharitis komt vaker voor bij mensen met huidaandoeningen, zoals eczeem, acne en rosacea.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen