Blepharospasmen: te hoge spierspanning in de oogleden


U vindt hier informatie over de afwijking blepharospasmen en de behandeling met botulinum-toxine A (bijvoorbeeld Botox®).

Diagnose

Bij blepharospasmen is de spierspanning in de oogleden te hoog. U heeft daardoor last van onwillekeurige  spiertrekkingen. Deze kunnen optreden bij stress, op bepaalde momenten op de dag of zelfs continu aanwezig zijn. Blepharospasmen worden vaker gezien bij mensen met 'droge ogen'.   Blepharospasmen kunnen sterk variëren in ernst. Sommige mensen hebben alleen een verhoogde knipperfrequentie. In ernstige gevallen is de spier zo verkrampt, dat de ogen vrijwel niet meer open gaan.

Helaas wordt de oorzaak van blepharospasmen bij de meeste patiënten niet gevonden. Ter uitsluiting van neurologische oorzaken van een te hoge spierspanning in de oogleden of in het gelaatshelft kunt u worden doorverwezen naar de neuroloog.

Doel behandeling

Tijdens de behandeling wordt het middel botulinum-toxine A gebruikt, beter bekend onder de merknaam Botox®. Het botulinum-toxine A wordt op een aantal plaatsen direct in de verkrampte spier gespoten. Hierdoor ontstaat een gedeeltelijke verlamming van de zenuw die de spier aanstuurt. De werking is merkbaar na 1 tot 2 weken. De verslapping van de spier houdt ongeveer 2 tot 3 maanden aan.

De behandeling wordt ook wel eens ingezet voor bepaalde vormen van scheelzien of om tijdelijk een hangend ooglid te verkrijgen voor de behandeling van uitdroging van het oog of van storend dubbelzien.

Voorbereiding op de behandeling

De injecties met botulinum-toxine A kunnen pijnlijk aanvoelen. Om de pijn te verminderen kunt u twee uur voor de behandeling 1000 mg Paracetamol innemen.

Behandeling

Meestal wordt op 4 tot 5 plekken per oog het botulinum-toxine A ingespoten

De behandeling vindt plaats op de afdeling Poli-OK. Meldt u zich bij balie 10. Tijdens de behandeling wordt in de kringspier rond het oog op een aantal plaatsen een zeer kleine dosis botulinum-toxine A gespoten (0,05 tot 0,1 ml). Wanneer de wenkbrauw ook betrokken is bij het knijpen, kan de behandeling worden uitgebreid met injecties boven de wenkbrauw.

Bij de eerste behandeling wordt uitgegaan van een standaarddosering en standaard injectieplaatsen. Bij eventuele vervolgbehandelingen kunnen deze worden aangepast, afhankelijk van het effect van de eerdere behandeling. Door de behandeling verliest de spier gedurende ongeveer 2 tot 3 maanden een groot deel van zijn knijpkracht. De werkingsduur varieert per patiënt.

Botox® is erg duur. Na openen van een ampul kan deze maar enkele uren bewaard worden, terwijl in één ampul voldoende vloeistof zit om ongeveer zes patiënten te behandelen. U wordt daarom tegelijk opgeroepen met een aantal andere patiënten.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van de behandeling zijn meestal gering. Bovendien worden de bijwerkingen minder naarmate de werking van het botulinum-toxine A afneemt. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Blauwe plekken in het ooglid. Iedere injectie, hoe klein ook, kan een blauwe plek veroorzaken. Het duurt ongeveer twee weken voordat een blauwe plek verdwenen is.
  • Het ooglid gaat na de behandeling hangen. Het botulinum-toxine A is dan doorgedrongen tot de spier die het ooglid heft. Deze spier zit dieper in de oogkas. Een hangend ooglid kan zeer hinderlijk zijn, maar het bovenooglid keert binnen enkele maanden geleidelijk weer terug naar de oude positie.
  • Het oog sluit minder goed, waardoor klachten optreden zoals een zandgevoel, last van het licht, tranen en irritatie. Deze klachten nemen geleidelijk af. Ondertussen kunt u kunsttranen gebruiken. Vooral patiënten die een verlamming van de gelaatszenuw hebben gehad lopen veel kans op deze bijwerking.

 

Ernstige bijwerkingen zijn bij onze patiënten na behandeling met botulinum-toxine A niet voorgekomen.

Resultaat

De resultaten van de behandeling zijn wisselend. Patiënten met ernstige afwijkingen zijn vaak zeer tevreden met de behandeling. Patiënten met weinig afwijkingen vinden de verbetering soms te gering. Sommige patiënten vinden het middel erger dan de kwaal wanneer bijwerkingen optreden. Omdat het effect van botulinum-toxine A geleidelijk afneemt kunt u twee maanden na de behandeling opnieuw beslissen of u met de behandeling door wilt gaan.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen