Cataract (staar)


Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over cataract (staar): de diagnose, de operatie en de nazorg.

Bij Het Oogziekenhuis Rotterdam helpen wij u graag van uw staar (cataract) af. Binnen het ziekenhuis worden zowel standaardoperaties uitgevoerd als complexe staaroperaties. De standaardoperaties worden uitgevoerd op het Dagcentrum.

Heeft u staar en bent u benieuwd welk proces u binnen Het Oogziekenhuis doorloopt?
Klik dan op de onderstaande button.

Afspraak maken

Telefonisch afspraak maken
Indien door de huisarts of optometrist staar bij u is geconstateerd en u een verwijsbrief heeft ontvangen, kunt u contact met ons opnemen op telefoonnummer 010 - 401 76 39. Een van onze medewerkers maakt dan direct een afspraak voor u bij ons cataractcentrum.

Online afsprakenformulier
Door op onderstaande button te klikken komt u bij ons digitale afsprakenformulier. Wanneer u dit formulier heeft ingevuld en een voorkeursmoment heeft aangegeven voor een afspraak, neemt een van onze medewerkers contact met u op. Ook als staar nog niet bij u is vastgesteld, maar u wel een verwijsbrief heeft voor een controle bij de oogarts, kunt u dit digitale formulier gebruiken.

Diagnose

In het oog zit een ooglens. De ooglens is helder en zorgt dat u scherp kunt zien (zie figuur 1). De ooglens kan echter ook troebel worden. Dit is een normaal proces dat hoort bij het ouder worden. Een troebele ooglens kan ook aangeboren zijn (congenitaal cataract) of het gevolg van een ongeval of ontsteking aan het oog. U merkt dat u wazig gaat zien, omdat het licht de binnenkant van het oog minder goed kan bereiken (zie figuur 2). Deze aandoening heet cataract (staar) en kan alleen worden verholpen met een operatie.

Figuur 1: het gezonde oog, Figuur 2: oog met staar
Figuur 1: het gezonde oog, Figuur 2: oog met staar
Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen