Cataract (staar)


Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over cataract (staar): de diagnose, de operatie en de nazorg.

Instructies in de ochtend

U bent geopereerd aan cataract (staar). De ochtend na de operatie:

  1. Haalt u het kapje van uw geopereerde oog af (bewaar het kapje);
  2. Gooit u het verbandje weg;
  3. Maakt u de huid rond het oog voorzichtig schoon met een tissue met water;
  4. Doet u de eerste druppel (meestal Dexamethason en Nevanac) in het geopereerde oog;
  5. Kijkt u in de spiegel of de pupil rond is.


Zorg dat u deze punten heeft opgevolgd voor uw controle.

Controles

De dag na de operatie heeft u de eerste controle. De eerste controle kan op twee manieren plaatsvinden: telefonisch of in het ziekenhuis. Wij adviseren u eventuele vragen van tevoren op te schrijven als geheugensteun.

Ongeveer vier weken na de operatie heeft u een laatste controle. Deze controle vindt plaats in Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Leefregels

Autorijden
Direct na de operatie mag u niet zelf autorijden. Overleg tijdens uw controle-afspraak wanneer u weer mag autorijden.

Bescherm uw oog
Wrijf de eerste twee weken na de operatie niet in het geopereerde oog.

Wij adviseren u gedurende twee weken:

  • overdag een beschermbril of uw eigen (zonne)bril te dragen; dus ook tijdens het sporten.
  • 's nachts het kapje te dragen ter bescherming van uw oog. U hoeft geen nieuw gaasje tussen het kapje en het oog te doen.

 

Werken
U mag na de operatie gewoon gaan werken, tenzij u pijn heeft of minder ziet. Overleg in dat geval met uw oogarts.

Lichamelijke inspanning
U mag bukken en tillen (tot twintig kilo), maar vermijdt in de eerste week intensieve lichamelijke inspanning. U kunt zoveel lezen, televisie kijken en computeren als u wilt. In principe mag u gewoon sporten, zoals golfen en fietsen. Wij raden u aan om met fitness één week te wachten en daarna nog drie weken voorzichtig aan te doen.

Douchen/haren wassen
U mag gewoon douchen en uw haren wassen.

Make-up
Draag de eerste week geen oogmake-up.

Op vakantie
U mag op vakantie, maar houdt u rekening met de controleafspraak vier weken na de operatie.

Zwemmen/saunabezoek
U mag vier weken niet zwemmen of een sauna bezoeken, in verband met bacteriën die in het oog kunnen komen.

Druppelen

Het is belangrijk dat u de dag na de operatie start met de oogdruppels volgens het afbouwschema:

 

Dexamethason:

Nevanac (optioneel):

1. Gedurende 3 weken:

3x per dag 1 druppel

1x per dag in de avond 1 druppel

2. Daarna gedurende 3 dagen:

2x per dag 1 druppel

1x per dag in de avond 1 druppel

3. Daarna de laatste 3 dagen:

1x per dag 1 druppel

1x per dag inde avond 1 druppel


Als u voor de cataractoperatie al andere oogdruppels gebruikte, dan moet u deze na de operatie gewoon blijven gebruiken. Open wel een nieuw flesje van alle oogdruppels vanwege de hygiëne. Het flesje Nevanac druppels die u voor de operatie heeft opengemaakt mag u wel doorgebruiken.

De Nevanac druppels zijn stroperig. Om de druppels iets vloeibaarder te maken, mag u het flesje voor gebruik goed schudden en in de handen warmen. U kunt het flesje eventueel op de kop bewaren, zodat de druppel gemakkelijker uit het flesje komt.

Op de juiste manier oogdruppelen bevordert de genezing van uw oog. Voor een uitgebreide oogdruppelinstructie kunt u terecht bij de verpleegkundige van Het Oogziekenhuis of u kunt kijken op www.oogdruppelen.nl. Ook kunt u voor meer informatie over oogdruppelen terecht bij uw apotheek.

Mogelijke klachten

Een cataractoperatie is één van de veiligste operaties. Bij meer dan 97% van de patiënten verlopen zowel de operatie als het herstel zonder problemen. Toch kan het zijn dat u te maken krijgt met één van onderstaande klachten. Als een klacht toeneemt, neem dan contact op met de helpdesk van het Cataractcentrum:

  • maandag t/m vrijdag tot 17.00 uur: 010 401 76 44;
  • overige tijden: 010 401 77 77.

 

Wazig of verminderd zicht
De dag na de operatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan veroorzaakt worden door een tijdelijke zwelling van het oog. Dit herstelt zich meestal vanzelf de eerste week na de operatie. Het kan ook veroorzaakt worden door de brilsterkte die veranderd is. Als de klacht toeneemt, neem dan contact op met de helpdesk van het Cataractcentrum.

Pijn, roodheid en sterk verminderd zicht
Na de operatie kan als gevolg van een bacterie een ontsteking in het oog ontstaan (endophthalmitis). Dit is een ernstige maar zeer zeldzame complicatie, die bij o,1% van de cataractoperaties voorkomt. Vaak gaat dit gepaard met hevige pijn, roodheid en sterk verminderd zicht. Als u te maken krijgt met deze klachten, neem dan contact op met de helpdesk van het Cataractcentrum.

Roodheid en irritatie
Na de operatie kan het oog rood zijn. Ook wordt vaak een lichte irritatie of een gevoel van een zandkorreltje waargenomen. Dit wordt veroorzaakt door het wondje en is normaal. Als de roodheid of de irritatie toeneemt, neem dan contact op met de helpdesk van het Cataractcentrum.

Pijnlijk oog en hoofdpijn
De dag en nacht na de operatie kan het geopereerde oog beurs aanvoelen. U kunt tegen de pijn een pijnstiller innemen. Als de pijn of hoofdpijn toeneemt, neem dan contact op met de helpdesk van het Cataractcentrum.

Wazig zicht door nastaar
10% tot 30% van de patiënten krijgt enkele maanden tot jaren na een cataractoperatie 'nastaar'. Dit betekent dat er nieuwe troebelingen op het lenszakje ontstaan. Nastaar kan met een pijnloze poliklinische laserbehandeling worden verwijderd. Als u merkt dat u waziger gaat zien, neem dan contact op met de helpdesk van het Cataractcentrum.

Aanvullende informatie

Schittering in het oog
Andere mensen kunnen bij u een schittering in uw oog zien. Dit komt doordat uw nieuwe lens invallend licht weerkaatst zoals een spiegel.

Aanmeten nieuwe bril
Uw oog kan na de operatie niet meer accommoderen. Dit betekent dat u beelden van dichtbij minder makkelijk kunt scherpstellen. Dit merkt u bijvoorbeeld tijdens het lezen of kijken naar een beeldscherm. Een bifocale bril of Varilux bril helpt om ook van dichtbij scherp te kunnen zien.

Wacht tenminste zes weken met het aanmeten van een nieuwe bril. In de tussentijd kunt gewoon uw oude bril dragen; de oude brilsterkte kan geen kwaad voor uw geopereerde oog. Vindt u het dragen van uw oude bril hinderlijk, dan kunt u bij uw optiekwinkel de mogelijkheid van een tijdelijk glas bespreken.

Valpreventie

Na het druppelen of na de operatie kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen