Chalazion


Een chalazion is een pijnloze zwelling (bobbel) in het ooglid.

Voorbereiding op de behandeling

Het is belangrijk dat u bij uw huisarts/oogarts meldt of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, omdat dit gevolgen heeft voor uw behandeling. Acetylsalicylzuur (Aspirine), Carbasalaatcalcium (Ascal) of Clopidogrel (Plavix) kunt u zonder problemen blijven gebruiken. Bij gebruik van andere bloedverdunnende medicijnen zoals Acenocoumarol of Fenprocoumon moet u contact opnemen met uw oogarts. Neemt u bij ieder bezoek aan Het Oogziekenhuis een actuele medicatielijst mee, dit kan belangrijk zijn voor uw behandeling. Deze lijst kunt u afhalen bij uw eigen apotheek.

Als u probeert zwanger te worden of zwanger bent, is het belangrijk dat u dit van tevoren aangeeft. De poliklinische behandeling mogen wij dan namelijk niet uitvoeren. Wel kunnen we u adviezen geven over hoe u zelf het chalazion thuis kunt behandelen.

De behandeling

Op de dag van de ingreep meldt u zich in Het Oogziekenhuis Rotterdam (Schiedamse Vest 180) op de eerste verdieping bij balie 10. Wanneer u zich heeft gemeld zal de poli-OK medewerker samen met u een aantal gegevens controleren: uw geboortedatum, allergieën en welk oog behandeld wordt.
De oogarts zal u binnen roepen in de behandelkamer. De poli-OK medewerker desinfecteert uw huid en u krijgt een verdovingsdruppel in het oog. U wordt plaatselijk verdoofd door de arts door middel van een injectie. Deze wordt geplaatst aan de buitenkant en aan de binnenkant van het ooglid. Nadat de verdoving enige minuten is ingewerkt, wordt het ooglid met een klemmetje naar buiten gedraaid (afbeelding 2). Daarna wordt een klein sneetje gemaakt en de inhoud van de bobbel wordt verwijderd (afbeelding 3). Wanneer de inhoud van de bobbel eruit is, wordt het klemmetje van uw ooglid verwijderd. Omdat het sneetje aan de binnenkant van het ooglid wordt geplaatst, worden er geen hechtingen geplaatst en zult u geen litteken zien. Daarna krijgt u een drukverband op uw oog.

Afbeelding 1 t/m 3: Schematische weergave behandeling chalazion.
Afbeelding 1 t/m 3: Schematische weergave behandeling chalazion.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u begeleid naar de wachtkamer. De poli-OK medewerker verwijdert na 15 minuten het drukverband en vervolgens kunt u weer naar huis. Het is mogelijk dat u na het verwijderen van het drukverband een korte tijd wazig ziet. Wij raden u daarom aan een begeleider mee te nemen.
U hoeft niet terug te komen voor controle, tenzij de oogarts u anders vertelt.

Instructies

De eerste 24 uur mag u niet wrijven in het oog, omdat de kans op nabloeden aanwezig is.
Mocht er toch een nabloeding ontstaan, neem dan een schone doek en druk dit gedurende 10 minuten tegen het ooglid, zodat het bloeden stopt.

Mogelijke klachten

Enkele dagen na de ingreep kan uw ooglid nog pijnlijk aanvoelen. Dit is normaal. U mag tegen de pijn paracetamol innemen (geen aspirine). Door de injectie en het klemmetje kunt u een 'blauw oog' oftewel een bloeduitstorting in het ooglid krijgen. Dit is onschuldig, maar kan wel een week zichtbaar zijn.

Resultaten

De bobbel kan na de behandeling nog enige tijd zichtbaar zijn. Dit verdwijnt meestal vanzelf. Wanneer het chalazion binnen zes weken nog niet verdwenen is, kunt u een nieuwe afspraak maken bij de spreekuurassistente van de afdeling poli-OK.

Een chalazion kan eenmalig voorkomen, maar het kan ook zijn dat op een andere plek in het ooglid een chalazion ontstaat. Een nieuwe chalazion kan op dezelfde manier worden behandeld, maar hiervoor is een nieuwe doorverwijzing van uw huisarts/oogarts nodig.

Valpreventie

Na de behandeling of door het drukverband op het oog kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen