Chalazion


Een chalazion is een pijnloze zwelling (bobbel) in het ooglid.

De diagnose

Een chalazion is een pijnloze zwelling (bobbel) in het ooglid (zie afbeelding 1). Dit wordt veroorzaakt doordat de afvoergang van een van de talgklieren in de ooglidrand verstopt raakt, waarna een ontsteking ontstaat. Hierdoor vormt een bobbel in het ooglid. Deze bobbel verdwijnt dikwijls vanzelf binnen zes weken. Bij sommige patiënten verdwijnt het chalazion niet vanzelf. In dat geval kunt u het chalazion poliklinisch laten verwijderen.

Klachten

 Afbeelding 1: Doorsnede van het oog
Afbeelding 1: Doorsnede van het oog

Een kleine chalazion geeft over het algemeen geen klachten, het bultje is alleen zichtbaar. Wanneer de bult groot wordt, kan het gevoelig worden. In korte tijd kan het ooglid dik aanvoelen en er rood uitzien. Wanneer het bultje op het hoornvlies drukt, kan het zijn dat het voelt alsof er zandkorrels in het oog zitten en het zicht minder scherp wordt.

Reinigen van de oogleden

Het reinigen van de oogleden kan er toe leiden dat het chalazion (sneller) verdwijnt. Door het poetsen verwijdert u bacteriën van uw oogleden. De onderstaande instructievideo laat stap voor stap zien hoe u uw oogleden kunt reinigen. 

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen