Correctie van huidteveel in de bovenoogleden


Bij u bestaat er een huidteveel in de bovenoogleden (dermatochalasis). Dit kan chirurgisch worden gecorrigeerd. Deze pagina informeert u over de aandoening, de operatie en de nazorg.

Bloedverdunnende medicijnen

Er zijn meerdere soorten bloedverdunnende medicijnen: plaatjesaggregatieremmers, medicijnen via de trombosedienst en NOAC's. Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, raadpleeg dan ons beleid in de folder over het gebruik van bloedverdunnende medicijnen bij operaties.

Voor de operatie

Wij raden u aan om thuis twee uur van tevoren 2 tabletjes van 500 mg paracetamol in te nemen. Hierdoor voelt u mogelijk minder van de verdovingsprikjes. U kunt vooraf gewoon eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn. Indien u erg nerveus bent voor de operatie, geef dit dan aan bij de verpleegkundige bij aankomst op het Dagcentrum. U krijgt dan een rustgevend tabletje (midazolam, 7,5 mg), waardoor u minder last heeft van het ongemak van de operatie. U wordt van midazolam wel slaperig gedurende een paar uur. U kunt na gebruik van midazolam dan ook niet zelf naar huis rijden; neem een begeleider mee.

De operatie

Ooglidoperaties worden onder plaatselijke verdoving uitgevoerd op het Dagcentrum (vierde verdieping). Tijdens de operatie ligt u in een verstelbare stoel. U krijgt een verdovingsdruppel in beide ogen. Deze druppel prikt even. De verdovingsdruppel zorgt ervoor dat u geen last heeft van de volgende stap, namelijk het schoonmaken van de huid rond de ogen met een jodiumoplossing. Daarna wordt met een viltstift gemarkeerd hoeveel huid er wordt verwijderd. Vervolgens krijgt u een verdoving met injecties onder de huid van de oogleden. De pijn is ongeveer te vergelijken met verdovingsprikken bij de tandarts. Na de verdoving voelt u weinig en waarschijnlijk helemaal niets meer van de operatie. U krijgt verder één steriele doek om uw hoofd en één steriele doek over uw  lichaam tot onder de kin. Met een mesje wordt het teveel aan huid met een deel van de onderliggende spier verwijderd. Indien nodig wordt het vet teruggedrukt de oogkas in of uit het ooglid verwijderd. Tenslotte wordt de wond gehecht. Meestal wordt een dunne doorlopende hechting gebruikt die na vijf tot zeven dagen kan worden verwijderd. De operatie duurt 45 tot 60 minuten.

Na de ooglidcorrectie krijgt u gedurende 15 minuten een ijsbril op. Ook controleren we of er nabloedingen optreden. Zo niet, dan mag u naar huis. U krijgt geen verband op de ogen.

Na de operatie

Koelen heeft meestal een gunstig effect op de zwelling. U kunt de oogleden een paar keer per dag een kwartier koelen, bijvoorbeeld met een ijsbril, een zak diepvrieserwtjes of ijsklontjes in een washand. Leg nooit iets uit de diepvries direct op de huid; leg er altijd iets van stof of een laag tissues tussen. Koelen mag geen pijn doen. Doe de eerste dag na de operatie rustig aan. Daarna mag u alle normale activiteiten weer hervatten. U mag gewoon douchen, de wond hoeft niet droog te blijven. Zorg er voor dat u niet in het wondgebied wrijft, zeker tot de hechtingen verwijderd zijn. Het kan prettig voelen (bijvoorbeeld tegen jeuk) om een dun laagje vaseline of littekencrème aan te brengen, ook als de hechtingen verwijderd zijn. Dit heeft echter geen effect op het uiteindelijke litteken. Probeer roken te beperken, want roken vertraagt de wondgenezing.

Hechtingen verwijderen

De hechtingen worden na vijf tot zeven dagen verwijderd op de afdeling Poli-OK (balie 10). Wanneer de reisafstand naar Het Oogziekenhuis een bezwaar is, kunt u de hechtingen ook door uw huisarts laten verwijderen. U krijgt een brief voor de huisarts mee.

Mogelijke klachten en complicaties

Blauw oog
De oogleden zullen zeker de eerste week gezwollen en soms ook blauw zijn. Soms zakken de blauwe plekken uit in de onderoogleden en treedt er tijdelijk zwelling van de onderoogleden op. Dit is normaal; de zwelling en blauwe plekken trekken geleidelijk weg.

Dichtgeplakt oog
Geringe afscheiding uit de wond is normaal. Het oog kan daardoor de eerste week na de operatie 's ochtends dichtgeplakt zitten. Dit wijst niet op infectie. U kunt uw ogen schoonmaken door te deppen met een vochtig gaasje of met een vochtige schone zakdoek.

Het oog sluit niet goed
Na de operatie kan het voorkomen dat het oog de eerste paar dagen niet helemaal sluit. Wanneer uw oogarts vermoedt dat uitdroging van het oog zou kunnen optreden, krijgt u een recept mee voor kunsttranen. Uitdroging van het oog veroorzaakt een zanderig gevoel, last van het licht en soms pijn. Deze klachten zijn zeldzaam, maar mocht u ze krijgen, neemt dan contact op met onze afdeling Acute Oogzorg.

Bloeding uit de wond
Wanneer er na de operatie een bloeding uit de wond optreedt, kunt u een schone (zak)doek gedurende een kwartier tegen de wond drukken. Meestal stopt hierdoor de bloeding. Zo niet, neemt u dan contact op met onze afdeling Acute Oogzorg.

Asymmetrie van de huidplooi in beide bovenoogleden
Een geringe asymmetrie is normaal, zowel voor als na de ooglidcorrectie. Het duurt ongeveer drie maanden tot alle zwellingen verdwenen zijn. Zijn er na die periode nog afwijkingen, of heeft u vragen, maak dan een afspraak op het oculoplastisch spreekuur.

Littekens
Wanneer wonden bij u in het algemeen mooi genezen, heeft u meer kans op een mooi litteken dan iemand bij wie littekens altijd goed zichtbaar zijn. Pas na een jaar kunt u zien wat het eindresultaat is. Het litteken wordt zoveel mogelijk in de huidplooi van het bovenooglid geplaatst, zodat dit zo min mogelijk zichtbaar is. Correctie van huidteveel in de oogleden veroorzaakt vrijwel nooit lelijke littekens.

Ongevoeligheid van de lidrand
Bij het weghalen van de huid en de onderliggende spier, sneuvelt een groot deel van de gevoelszenuwen. Het gevolg is dat de huid boven de lidrand (onder het litteken) gedurende enige maanden minder gevoelig is. Het normale gevoel komt geleidelijk terug.

Blaasjes (cystes)
Waar de hechtingen zijn geplaatst, kunnen soms kleine met vocht gevulde blaasjes ontstaan. Meestal verdwijnen deze blaasjes na het verwijderen van de hechtingen.

Kleurverschillen tussen de huid boven en onder het litteken
Sommige mensen hebben een geleidelijk verloop in de kleur van de huid in de oogleden. Normaal valt dit niet op. Wanneer echter een deel van de huid wordt verwijderd, kan het zijn dat dit kleurverschil duidelijk te zien is.

Klachten van irritatie en een zandgevoel
Om na te gaan of een ooglidoperatie veilig kan worden uitgevoerd, wordt u vooraf onderzocht op droge ogen. Wanneer inderdaad blijkt dat u droge ogen heeft, bestaat de kans dat u na de operatie last krijgt van irritatie en zandgevoel. We kunnen dan adviseren om geen operatie te laten verrichten.

Heel zelden komt het echter voor dat er bij dit onderzoek vooraf geen aanwijzingen worden gevonden voor droge ogen of voor een onvoldoende kwaliteit van de traanfilm. Ondanks een goed uitgevoerde operatie kunnen er toch klachten ontstaan van irritatie, last van het licht en een zandgevoel. Het kan dan nodig zijn gedurende een bepaalde periode kunsttranen in de vorm van druppels, gel of zalf te gebruiken.

Een uitpuilend oog door een nabloeding
Een zeer zeldzame maar ernstige complicatie na een ooglidoperatie is een bloeding in de oogkas. Wanneer u na een ooglidoperatie een uitpuilend oog krijgt, of slechter gaat zien, neem dan direct contact op met de afdeling Acute Oogzorg. Een dergelijke bloeding kan namelijk op de oogzenuw drukken en daarmee blindheid veroorzaken. Echter, een blind oog door deze complicatie is in Het Oogziekenhuis nog niet voorgekomen.

Controle

Een controle na de operatie is meestal niet nodig. Wacht u de eerste drie maanden af. Wanneer u dan nog vragen of klachten heeft over het resultaat, kunt u een afspraak maken op het spreekuur van de oogarts die u geopereerd heeft. Uiteraard kunt u bij ernstige klachten eerder terugkomen, zo nodig op onze afdeling Acute Oogzorg.

Resultaten

Soms bestaat er na de ooglidcorrectie nog een gering verschil in de hoogte van de huidplooi of in de volheid van de oogleden. Gelukkig zijn vrijwel al onze patiënten tevreden met het resultaat van de correctie van huidteveel in de bovenoogleden.

De kosten

De behandeling wordt niet door de zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoed. Alleen wanneer u een aanvullende verzekering heeft, bestaat een kans dat uw verzekeraar de operatie (deels) vergoedt. De verschillende verzekeraars hanteren verschillende criteria, maar meestal komt het erop neer dat het teveel aan huid uw pupillen voor meer dan de helft moet bedekken voordat u in aanmerking komt voor vergoeding. Wanneer u een aanvullende verzekering heeft zal de oogarts een aanvraag indienen bij uw zorgverzekeraar. Er worden dan ook foto's van uw oogleden opgestuurd. De verzekeraar zal, op basis van deze gegevens en op basis van uw zorgpakket, beslissen of de operatie wel of niet wordt vergoed. U ontvangt hierover bericht van uw zorgverzekeraar. Bij goedkeuring wordt u automatisch opgeroepen door Het Oogziekenhuis. Bij afkeuring nemen wij contact met u op om te vragen of u de operatie op eigen kosten wilt laten verrichten. Voor informatie over de kosten kunt u kijken op http://www.oogziekenhuisfocuskliniek.nl. In Oogziekenhuis Focuskliniek werken dezelfde (ervaren) oculoplastisch chirurgen als in Het Oogziekenhuis.

Valpreventie

Na het druppelen of na de behandeling kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen