Droge ogen


Droge ogen ontstaan wanneer er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of als het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, waardoor een versnelde uitdroging (verdamping) plaatsvindt.

De behandeling

Droge ogen zijn niet te genezen, omdat de oorzaak van droge ogen meestal niet kan worden weggenomen. Het doel van de behandeling is om uw klachten te verminderen. Uw arts zal met u bespreken welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Kunsttranen
Kunsttranen is traanvocht uit een flesje en vormt een aanvulling op uw eigen traanvocht. Er zijn vele soorten kunsttranen, met verschillende stoffen en van verschillende dikte, variërend van druppels tot een gel. Uw arts zal samen met u bekijken welke kunsttranen voor u het meest geschikt zijn.
U moet deze kunsttranen 4 tot 6 keer per dag in uw ogen druppelen (tenzij uw arts u anders voorschrijft). De kunsttranen genezen droge ogen niet, maar verzachten en verminderen de klachten.

Medicijnen
Als uw droge ogen veroorzaakt worden door bepaalde medicijnen die u gebruikt, is het soms mogelijk om  deze medicijnen te stoppen of om te zetten naar een ander medicijn. Doe dit altijd in overleg met uw huisarts of specialist.

Behandeling (oog)ziekten
Bij een ontsteking van de ooglidranden (blepharitis) wordt deze behandeld. Informatie hierover vind u in een aparte folder. Wanneer uw droge ogen veroorzaakt worden door een (oog)ziekte, wordt de behandeling ook op deze ziekte gericht.

Plugjes
Bij een zeer lage traanproductie kan uw arts in overleg met u besluiten om de traanafvoer in uw oogleden dicht te maken met behulp van een 'plugje'. De behandeling vindt poliklinisch plaats. Op die manier blijft het nog aanwezige traanvocht zo lang mogelijk in uw oog.

Wat kunt u zelf doen

U kunt zelf ook uw klachten verminderen door:

  • Regelmatig uw kunsttranen te druppelen, ook wanneer u minder klachten heeft.
  • Bewust vaak met uw ogen te knipperen wanneer u leest of naar een beeldscherm kijkt.
  • Situaties te vermijden waarin u last heeft van droge ogen, bijvoorbeeld rokerige ruimtes, ruimtes met airconditioning (denk ook aan de auto) en/of het dragen van contactlenzen.
  • De luchtvochtigheid in huis te verhogen door een luchtbevochtiger te gebruiken. Bakjes met water aan de verwarming geven meestal niet voldoende verhoging van de luchtvochtigheid.
  • Een beschermende bril te dragen wanneer u naar buiten gaat, zoals een fietsbril die aan de zijkanten is afgesloten. Zo vermindert u de verdamping en uitdroging.

Belangrijk om te weten

Droge ogen is een chronische aandoening waar vaak geen oplossing voor is, waardoor u nooit helemaal van de klachten afkomt. De klachten blijven meestal in wisselende mate aanwezig. Perioden zonder klachten kunnen afgewisseld worden met perioden waarin klachten toenemen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met veranderende omgeving, maar hoeft niet altijd een aanwijsbare reden te hebben. Wanneer u een periode meer klachten heeft, kunt u vaker kunsttranen gebruiken om de klachten te verminderen. Het is belangrijk dat u de kunsttranen blijft gebruiken, ook wanneer u minder klachten heeft.

U kunt gebruik maken van een medicatiekaart om de juiste medicatie op het juiste tijdstip te gebruiken. Geeft u aan bij uw oogarts dat u graag zo'n medicatiekaart wilt ontvangen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen