Droge ogen


Droge ogen ontstaan wanneer er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of als het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, waardoor een versnelde uitdroging (verdamping) plaatsvindt.

De diagnose

De diagnose

Droge ogen ontstaan wanneer er onvoldoende traanvocht wordt aangemaakt of als het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, waardoor een versnelde uitdroging (verdamping) plaatsvindt.

Traanvocht heeft een aantal belangrijke functies voor het oog, namelijk:

  • beschermen tegen uitdroging en infecties
  • het voeden van het hoornvlies (de doorzichtige voorkant van het oog)
  • het glad houden van het hoornvlies

Klachten

Droge ogen is een hinderlijke aandoening die veel klachten kan veroorzaken. Mensen met droge ogen kunnen last hebben van prikkende ogen, brandende ogen, rode ogen, een moe gevoel van de ogen, wazig zien en/of slijmvorming in de ogen.

Droge ogen kunnen ook traanklachten veroorzaken. Door uitdroging van uw hoornvlies (bijvoorbeeld bij wind of lang staren) krijgt uw traanklier een signaal van uw oog en maakt tijdelijk meer traanvocht aan. Uw traanafvoer kan deze verhoogde hoeveelheid traanvocht niet aan en de tranen lopen over uw wangen in plaats van door de normale traanafvoer.

Oorzaken

Droge ogen worden veroorzaakt door onvoldoende aanmaak en/of kwaliteit van het traanvocht. Vaak zijn beide problemen aanwezig en is het niet mogelijk om hier onderscheid tussen te maken. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Ouderdom
Hoe ouder u wordt, hoe minder traanvocht uw traanklier produceert. Dit is een normaal verschijnsel.

Uitdroging door uitwendige oorzaken
Uitwendige oorzaken zijn bijvoorbeeld wind en droge lucht (denk aan ruimtes met airconditioning en/of centrale verwarming). Ook zachte contactlenzen zorgen voor een snellere uitdroging van uw ogen.

Onvoldoende kwaliteit van het traanvocht
In uw ooglidranden zitten kliertjes die stoffen aanmaken die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de laag traanvocht op uw oog. Als de ooglidranden ontstoken zijn werken deze kliertjes niet goed. Dit wordt meestal veroorzaakt door ontsteking van de ooglidranden. Deze ontsteking heet blepharitis. Informatie over blepharitis vindt u in een aparte folder.

Te weinig of onvolledig knipperen met uw oogleden
Dit kan veroorzaakt worden door ingespannen kijken of staren (lezen, computerscherm, knutselen).

Hormonale veranderingen
Uw hormonen spelen een rol bij de productie en kwaliteit van uw traanvocht. Als uw hormonen veranderen kunt u last krijgen van droge ogen. Een voorbeeld hiervan is vrouwen in de overgang die plotseling last krijgen van droge ogen. 

Medicijngebruik
Een aantal medicijnen kunnen droge ogen veroorzaken, bijvoorbeeld anti-histaminica, beta-blokkers, diuretica, anti-depressiva en anti-cholinergica.

Ongevoelig hoornvlies
Door een ongevoelig hoornvlies krijgt de traanklier een minder sterk signaal om traanvocht aan te maken. Het langdurig dragen van contactlenzen en bepaalde oogziekten zijn hiervan mogelijke oorzaken.

Auto-immuunziekten
Auto-immuunziekten zijn ziekten waarbij uw eigen afweersysteem zich tegen uw eigen lichaam richt.
Een aantal van deze ziekten veroorzaken ook droge ogen. In het bijzonder voor het oog  de ziekte van Sjögren, maar ook de ziekte van Cröhn, colitis ulcerosa en reuma kunnen droge ogen veroorzaken.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen