Electroretinogram (ERG)


Ons lichaam wordt aangestuurd door onze hersenen. Vanuit de hersenen worden signalen doorgegeven aan onze lichaamsdelen en organen, zoals de spieren en ons hart. Deze signalen kunnen worden gemeten. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het hartfilmpje (electrocardiogram).

Ook onze ogen worden aangestuurd door onze hersenen door het zenden en ontvangen van signalen.
Door middel van zogenaamde 'electroden' (draadjes) kan men deze signalen opvangen, versterken en vastleggen. Deze meting wordt 'electrofysiologie van het oog en oogzenuwbaan' genoemd. We onderscheiden twee metingen:

 

  1. Meting van de signalen van het oog zelf, met name van het in het oog gelegen netvlies (retina). Deze meting wordt electroretinogram (ERG) genoemd.
  2. Meting van de signalen die lopen van het oog naar het ziencentrum in de hersenen. Deze meting wordt Visually Evoked Potentials (VEP) genoemd.


Beide metingen kunnen een waardevol hulpmiddel zijn, als aanvulling op het gewone oogonderzoek.

Het oog

De elektrische signaaltjes van het netvlies worden door de oogzenuwbaan naar het ziencentrum in de hersenen geleid. Wanneer het netvlies niet goed werkt, oftewel niet de juiste elektrische signaaltjes de oogzenuwbaan instuurt, kunnen we niet goed zien, zelfs niet met een goede bril.

Het doel

Het doel van het electroretinogram (ERG) is om te beoordelen hoe het netvlies functioneert. Tevens is het mogelijk om bepaalde aandoeningen op te sporen.

Voor het onderzoek

Voor het maken van een electroretinogram is het nodig dat uw pupillen verwijd zijn. U krijgt hiervoor pupilverwijdende druppels in beide ogen. U gaat hierdoor tijdelijk wazig zien. Daarnaast worden beide ogen verdoofd met procaïne-oogdruppels. Het kan zijn dat deze druppels even een prikkend gevoel geven, dat is normaal.

Tijdens het onderzoek

Electroretinogram (ERG)
Electroretinogram (ERG)

Als de verdovingsdruppels zijn ingewerkt wordt tegen beide ogen een dun draadje (electrode) aangelegd. U voelt daar niets van. Ook krijgt u op uw voorhoofd en naast beide ogen electroden geplakt met een geleidingsgel.

Bij kinderen kan het zijn dat we gebruik maken van huidelectroden in plaats van de draadelectroden. Daarna wordt de ruimte verduisterd. Uw ogen moeten aan het donker wennen en de pupilverwijdende druppels moeten nog ongeveer 20 minuten inwerken.

Na 20 minuten neemt u plaats vlak voor het apparaat (zie afbeelding). De kamer is nog steeds geheel verduisterd. Er wordt met witte lichtflitsen gemeten, die stapsgewijs feller worden. Hiermee kunnen we stoornissen van het netvlies opsporen als er problemen zijn met het zien in het donker. We meten dan de cellen in het netvlies die 'staafjes' worden genoemd. Vervolgens wordt de bol zelf wit verlicht. Er komen wederom witte lichtflitsen uit de bol. Hiermee kunnen we stoornissen van het netvlies opsporen die optreden bij het zien in daglicht. We meten dan de functie van de cellen in het netvlies die 'kegeltjes' worden genoemd.  

Het gehele onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Na het onderzoek

Houdt u er rekening mee dat u na afloop, door de pupilverwijdende druppels, wazig ziet en dat u last  kunt hebben van fel licht. Het kan enkele uren duren voordat uw pupillen weer de normale grootte aannemen. U wordt daarom dringend geadviseerd na het onderzoek niet zelf auto te rijden. Neemt u een zonnebril mee tegen het felle licht.

De uitslagen van het electroretinogram krijgt u ongeveer drie weken later op de controleafspraak bij uw oogarts.

Valpreventie

Na het druppelen kan het zijn dat u minder goed ziet met het gedruppelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen