ERG (electroretinogram)

Met een ERG-onderzoek meet de oogheelkundig assistent de signalen in uw oog. Zo testen we hoe goed uw netvlies (retina) werkt. Uw oogarts kiest bijvoorbeeld voor een ERG-onderzoek bij afwijkingen aan de staafjes en kegeltjes in het netvlies.

Wat is een ERG? 

Een ERG heet voluit een electroretinogram. Met dit onderzoek meten we de elektrische signaaltjes die van uw netvlies richting uw hersenen gaan. Wanneer uw netvlies niet goed werkt, ontvangen de hersenen geen signalen. U ziet dan niet goed, zelfs niet met een goede bril. Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Een ERG in Het Oogziekenhuis Rotterdam

Bij een ERG-onderzoek krijgt eerst pupilverwijdende oogdruppels. Daarna worden uw ogen ook verdoofd met druppels. Als deze zijn ingewerkt, plaatst de oogheelkundig assistent dunne draadjes tegen uw ogen en plakkers (electroden) naast uw ogen en op uw voorhoofd. U voelt hier niets van. Bij kinderen plaatsen we soms alleen de electroden op de huid en niet de draadjes tegen de ogen. De ruimte waar u zit wordt donker gemaakt. Uw ogen moeten hier zo’n 20 minuten aan wennen. Daarna wordt er een halve bol voor u geplaatst. Uit de bol komen lichtflitsen. Deze worden steeds iets feller maar zijn pijnloos. De uitslag van het onderzoek krijgt u bij uw volgende afspraak bij de oogarts.

Electroretinogram (ERG)

Onze tips bij een ERG-onderzoek

Door de pupilverwijdende oogdruppels ziet u nog enkele uren wazig na het onderzoek. Wij raden u daarom aan om niet zelf auto te rijden. Ook kan een zonnebril prettig zijn om na het onderzoek minder last van het licht te hebben.

Kwaliteit

3 gespecialiseerde oogartsen en 2.631 polikliniekbezoeken
Patiënten geven het cijfer 9