Floppy eyelid syndroom (FES)

Het floppy eyelid syndroom is een slap geworden bovenooglid. Dit kan aan 1 oog zijn of aan beide ogen. De afkorting voor floppy eyelid syndroom is FES. Dit oogprobleem komt niet zo vaak voor. We zien het vooral bij mannen van middelbare leeftijd (40-50 jaar) die overgewicht hebben. Ook al kan het floppy eyelid syndroom ook op andere leeftijden of bij vrouwen voorkomen.

Oorzaken van het floppy eyelid syndroom

Wat precies de oorzaak is van de oogziekte is niet bekend. Het kan zijn dat u een bindweefselafwijking heeft. Dan wordt ook de huid van uw ooglid slap. Het syndroom kan ook te maken hebben met overgewicht. Of met slaapapneu: een slaapstoornis waarbij uw ademhaling tijdens het slapen niet regelmatig is.

Symptomen van het floppy eyelid syndroom

Soms heeft u al jaren klachten aan uw ogen voordat bekend is dat u het floppy eyelid syndroom heeft. Sommige verschijnselen ervan kunnen ook bij andere oogziekten voorkomen. De symptomen van het floppy eyelid syndroom zijn:

  • geïrriteerde ogen;
  • het gevoel alsof er zand in uw oog zit;
  • slappe, rubberachtige en makkelijk om te klappen bovenste oogleden;
  • een bovenooglid dat 's nachts spontaan naar buiten draait.

Tip van de oogarts

Om uw ooglid zo weinig mogelijk te laten verschuiven, kan het helpen om op uw rug te slapen. Of zorg ervoor dat uw oog niet tegen het kussen wrijft als u ligt. Soms kan het helpen om de oogleden 's nachts dicht te plakken met een papieren pleistertje.

Drs. G.J. (Gijsbert) Hötte

Behandelingen

Het floppy eyelid syndroom komt niet veel voor en is niet altijd makkelijk te herkennen. Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft de kennis en ervaring om snel te ontdekken waar uw klachten vandaan komen. Onze oogartsen onderzoeken uw oogklachten en kijken hoe ernstig deze zijn. Daarna krijgt u een persoonlijk advies en een behandeling die bij u past. U bent bij ons dus in goede handen. Ook als een oogoperatie nodig is. Wij werken daarnaast nauw samen met andere medisch specialisten. Als u bijvoorbeeld een slaapstoornis heeft naast uw oogafwijking kunnen we u doorverwijzen.

Oogverband
Een oogverband zorgt ervoor dat uw oog niet uitdroogt, bijvoorbeeld tijdens het slapen. Door het verband blijft het oog goed dicht. Vaak gebruikt u hierbij eerst oogzalf.

Kunsttranen
Door FES kan uw oog droog worden. Het tekort aan traanvocht vullen wij aan met kunsttranen. Er zijn veel verschillende soorten kunsttranen, van oogdruppels tot een gel. Samen met uw oogarts bekijkt u wat bij u past. 

Oogzalf
Om de klachten te verminderen, schrijven wij vaak oogzalf voor. Deze zalf gebruikt u ’s avonds voordat u naar bed gaat. Bij het wakker worden masseert u uw oogleden voorzichtig, zodat ze soepel opengaan.

Operatieve correctie ectropion

Bij een ectropion is de rand van uw onderooglid naar buiten gedraaid. Klachten hierdoor zoals een droog, rood of tranend oog kan de oogarts verminderen met een kleine operatie. Dit noemen wij een operatieve correctie van ectropion. Er zijn 2 soorten...

Onderzoeken

Onze specialisten onderzoeken uw oog heel precies. We kijken naar de ernst van uw oogprobleem en starten met een behandeling als we duidelijk weten wat er aan de hand is.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

4 gespecialiseerde oogartsen, 10.514 polikliniekbezoeken en 1.290 operaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.7

Nieuws

Agenda