Fluorescentie-angiografie (FAG)


Tijdens het onderzoek worden de bloedvaten van het netvlies (retina) en het erachter liggende vaatvlies (chorioidea) in het oog met een kleurstof beter zichtbaar gemaakt. Deze kleurstoffen worden via een infuus in uw arm toegediend. De kleurtoffen lichten op wanneer zij met licht van een bepaalde kleur (golflengte) worden beschenen. De middelen die gebruikt worden in de oogheelkunde zijn natriumfluoresceïne en indocyanine-groen (ICG). Het onderzoek gebeurt niet met röntgenstralen, maar met gewoon licht. De gebruikte kleurstoffen zijn niet radioactief.

Het doel

Het doel van een fluorescentie-angiografie is het stellen van de diagnose en/of het mogelijk maken van de behandeling. De fluorescentie-angiografie wordt voornamelijk gebruikt om mogelijke afwijkingen aan het netvlies, de macula en/of de bloedvaten in het oog in beeld te brengen.

Voor het onderzoek

In verband met een goede doorstroming van de kleurstof in de vaten van de arm, vragen wij u geen strakke bovenkleding te dragen.

Het contrastonderzoek kan kleine risico's met zich mee brengen. Om de kans op risico's te verkleinen, vragen wij u de bijgevoegde vragenlijst in te vullen. De lijst bevat vragen die betrekking hebben op uw gezondheid. Lever de ingevulde lijst in tijdens uw bezoek aan de afdeling Beeld & Functieonderzoek. Zonder de ingevulde lijst kan het onderzoek niet plaatsvinden.

Wanneer u een allergie heeft voor één van de genoemde kleurstoffen, dient u dit voorafgaand aan het onderzoek telefonisch te melden bij de afdeling Beeld & Functieonderzoek, telefoonnummer: 010 401 77 97.

Voorbereiding op het onderzoek

Voor het maken van een fluorescentie-angiogram is het nodig dat uw pupillen verwijd zijn. U krijgt hiervoor twee keer, met een tussenpauze van ongeveer 15 minuten, pupilverwijdende druppels in uw oog (ogen). Het duurt ongeveer 30 minuten voordat de druppels werken.  Hierna kan met het onderzoek worden gestart.

Afbeelding 1: Fundusbeeld zonder kleurstof
Afbeelding 1: Fundusbeeld zonder kleurstof
Afbeelding 2: Fundusbeeld, 40 seconden na toediening met kleurstof
Afbeelding 2: Fundusbeeld, 40 seconden na toediening met kleurstof

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek rust uw hoofd op de kinsteun van het apparaat. De fotograaf maakt enkele voorbereidende foto's. Vervolgens zal de oogarts een kleine hoeveelheid kleurstof in een bloedvat in uw arm spuiten. De fotograaf  begint gelijktijdig met foto's maken met een speciale (fundus)camera. Na ongeveer 10 seconden heeft de kleurstof het oog bereikt en wordt per seconde een foto gemaakt. Daarna worden de tussenpozen tussen de opnamen groter. Afhankelijk van het type kleurstof wordt het oog met licht van een korte (blauwe) of lange golflengte (infrarood) beschenen. De vaten van het netvlies en het vaatvlies lichten hierdoor op.

De kleurstof natriumfluoresceïne wordt het meest gebruikt en laat de oppervlakkige netvliesvaten zien. Met deze kleurstof wordt meestal begonnen en het nemen van de foto's duurt 5 tot 10 minuten. Indien deze foto's nog niet voldoende informatie geven, kan aansluitend indocyanine-groen (ICG) gebruikt worden. Met deze kleurstof kunnen de dieper gelegen bloedvaten van het vaatvlies zichtbaar gemaakt worden. Het nemen van de foto's duurt 15 tot 20 minuten.

Het totale onderzoek, inclusief het inwerken van de oogdruppels, duurt ongeveer 45 tot 75 minuten. De uitslag van het onderzoek krijgt u direct na het onderzoek van de oogarts. Eventuele behandelingen worden meestal aansluitend gepland.

Na het onderzoek

Door de verwijde pupillen en de felle verlichting tijdens het onderzoek, kan het zicht enkele uren wat minder zijn. Wij adviseren u om de eerste twee uur na het onderzoek niet zelf auto te rijden.

Door de natriumfluoresceïne kan de huid en het oogwit na afloop van het onderzoek wat geel van kleur zijn. Deze verkleuring verdwijnt snel. De kleurstof wordt door de nieren uitgescheiden, waardoor de urine wat anders van kleur is. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Een enkele keer kunt u last hebben van misselijkheid, dit verdwijnt snel.

Valpreventie

Na het druppelen kan het zijn dat u minder goed ziet met het gedruppelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen