Fundusfotografie


Het maken van een Fundusfoto

De oogarts heeft u doorverwezen naar de afdeling Beeld & Functieonderzoek voor het maken van een Fundusfoto. Met 'fundus' wordt de achterzijde in uw oog bedoeld, oftewel het netvlies. De oogarts heeft uw netvlies uitgebreid bekeken en de bevindingen genoteerd. Als aanvulling op deze bevindingen wordt de huidige conditie van uw netvlies op foto vastgelegd. "Een beeld zegt immers meer dat duizend woorden."

Fundusfoto

Voorbeeld van een Fundusfoto

Op een Fundusfoto is de binnenzijde van uw oog te zien: het netvlies, de macula, de oogzenuw en aan- en afvoerende bloedvaten. Deze worden vastgelegd met wit licht of met specifieke golflengten.

Het doel

Het maken van een Fundusfoto is een handeling waarbij er wordt vastgelegd wat er door de oogarts eerder bij het lichamelijk onderzoek werd gezien. U krijgt daarom ook geen uitslag van de foto's. Wel kunnen eventuele latere Fundusfoto's met deze Fundusfoto's worden vergeleken.

Voor het onderzoek

Voor het maken van een Fundusfoto is het nodig dat uw pupillen zijn verwijd. U krijgt hiervoor pupilverwijdende oogdruppels in beide ogen. U gaat hierdoor tijdelijk wazig zien. Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten voordat de oogdruppels volledig werken.

Tijdens het onderzoek

U neemt plaats achter de Funduscamera. De fotograaf schijnt met een lichtje in uw oog om  te kunnen scherpstellen. Vervolgens wordt de foto gemaakt met behulp van een flitslichtje. Net zoals bij het maken van gewone foto's met een flits, kunt u daarna even een zogenaamd nabeeld zien. Soms past het gedeelte van het oog dat gefotografeerd moet worden niet op één foto, en in dat geval worden meerdere opnamen gemaakt. Het onderzoek is niet belastend, pijnloos en duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u nog ongeveer 10 tot 15 minuten nabeelden van de flits zien. Ook zijn de toegediende oogdruppels niet direct uitgewerkt. Het duurt enkele uren voordat uw pupillen weer de normale grootte aannemen. Gedurende deze uren ziet u tijdelijk wazig. Wij adviseren u om de eerst twee uur niet zelf auto te rijden. Ook kunt u last hebben van fel licht. Het helpt om hiertegen een zonnebril te dragen en wij adviseren u deze mee te nemen.

Valpreventie

Na het druppelen kan het zijn dat u minder goed ziet met het gedruppelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen