Glasvochtbloeding

Het glasvocht is een soort gelei dat de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Bij een glasvochtbloeding komt er bloed in het glasvocht. Hierdoor komt er minder licht bij het netvlies en ziet u niet helder meer. Onze oogarts kan u meer vertellen.

Oorzaken van een glasvochtbloeding

Een glasvochtbloeding kan verschillende oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van:

Netvlies en glasvocht

Symptomen van een glasvochtbloeding

Een glasvochtbloeding kan verschillende symptomen geven. U kunt bijvoorbeeld last hebben van de volgende klachten:

  • (steeds) minder goed zien;
  • zwevende vlekjes zien;
  • een waas voor het oog.

Behandelingen

In Het Oogziekenhuis Rotterdam zijn we gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van een glasvochtbloeding. Onze oogartsen bekijken in welk deel van het oog de bloeding zit en waardoor de bloeding is ontstaan. Bloed in het glasvocht kan na verloop van tijd wegtrekken of oplossen. Dan is medisch ingrijpen niet direct nodig. Een behandeling is vooral gericht op het aanpakken van de oorzaak van de glasvochtbloeding.

Wij maken een behandelplan op maat afhankelijk van de oorzaak en ernst van de bloeding.

Afwachten
Bloed in het glasvocht kan na een tijdje vanzelf wegzakken of oplossen, waardoor het zicht weer beter wordt. Daarom adviseert de oogarts soms om even af te wachten. Of kan worden afgewacht hangt af van de waarschijnlijke oorzaak van de bloeding.

Afplakken van de ogen
Soms kan het bloed sneller wegzakken door de beweging van de ogen te verminderen. Dit doen we door beide ogen af te plakken tijdens een korte opname in het ziekenhuis.

Laserbehandeling
Als het netvlies en de oorzaak van de bloeding zichtbaar is, kunnen we het netvlies behandelen met een laser. Met de laserbehandeling kunnen we nieuwe bloedingen of een netvliesloslating voorkomen. Bij suikerziekte of een bloedvatverstopping kan het nodig zijn om het netvlies dat te weinig zuurstof krijgt te behandelen met de laser. Bij een netvliesscheur kan het netvlies rondom de scheur met laser worden vastgezet om een netvliesloslating te voorkomen.

Ooginjectie met VEGF-remmers

Bij oogziektes als leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) , kunnen lekkende of slecht werkende bloedvaatjes onder de macula (gele vlek) ontstaan. Dit gebeurt onder invloed van een verhoogde productie van het groeistofje VEGF (vascular endothelial...

Vitrectomie en netvliesoperatie

Heeft u last van glasvochttroebelingen? Of is uw netvlies beschadigd, bijvoorbeeld door een netvliesloslating , een maculapucker of een maculagat ? Dan kan een oogoperatie nodig zijn. Dat kan een vitrectomie (glasvochtoperatie) zijn, of een...

Onderzoeken

Er zijn meestal meerdere onderzoeken nodig om uw glasvocht en het netvlies te beoordelen. Bij sommige onderzoeken gebruiken we oogdruppels. Hierdoor ziet u een paar uur wazig en mag u niet autorijden of fietsen.

Afspraak maken of verwijzen

Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts (of in sommige gevallen van de optometrist)? Dan kunt u een afspraak maken bij Het Oogziekenhuis Rotterdam.

Bent u al in behandeling bij een oogarts in een ander ziekenhuis? Dan kan uw oogarts als dat nodig is een verwijzing regelen naar ons ziekenhuis. 

Afspraak maken     Verwijzen

Kwaliteit

5 gespecialiseerde oogartsen, 14.992 poliklinieken en 2.591 glasvocht- en netvliesoperaties in 2022
Patiënten geven het cijfer 8.9

Nieuws

Agenda