Glasvochtbloeding


Glasvochtbloeding - een bloeding in het glasvocht kan het gevolg zijn van netvliesafwijkingen bij suikerziekte of een achterste glasvochtloslating. Door de bloeding kunnen vlekken en/of een waas worden waargenomen.

Glasvochtbloeding

Licht komt door het hoornvlies, de lens en het glasvocht op het netvlies terecht. Het netvlies zet dit licht om in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen maken hier een beeld van. Het glasvocht is een soort gelei dat de ruimte tussen de lens en het netvlies opvult. In het glasvocht kan een bloeding ontstaan, waardoor licht het netvlies niet meer goed kan bereiken. Hierdoor worden plotseling zwevende vlekjes of een waas waargenomen. Als de bloeding blijft aanhouden zal het bloed in korte tijd steeds meer licht tegenhouden, waardoor het zicht snel zal verminderen.

Oorzaken

Met het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht geleidelijk, waardoor het op een gegeven moment los kan komen van het netvlies. Dit is een normaal proces dat plotseling optreedt, maar soms kan hierbij een bloeding in het glasvocht en een scheurtje in het netvlies ontstaan. Door zo'n scheurtje kan ook het netvlies gaan loslaten.

Een andere oorzaak van een glasvochtbloeding is suikerziekte. Door suikerziekte kunnen de bloedvaten op het netvlies beschadigd raken waardoor het netvlies te weinig zuurstof krijgt. Hierdoor kunnen er nieuwe bloedvaatjes op het netvlies gaan groeien. Deze bloedvaatjes zijn zwakker en kunnen makkelijk gaan bloeden. Ook na een afsluiting van een bloedvat op het netvlies kan op deze manier een bloeding ontstaan. Andere oorzaken van een glasvochtbloeding zijn onder andere een oogletsel en slijtage van het netvlies (maculadegeneratie).

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen