Glasvochttroebelingen


Glasvochttroebelingen (mouches volantes, floaters) - door veroudering kunnen troebelingen in het glasvocht ontstaan. Deze troebelingen kunnen worden waargenomen als zwevende vlekjes in het gezichtsveld.

Glasvochttroebelingen

In het oog is de gehele ruimte tussen de lens en het netvlies gevuld met glasvocht. Het glasvocht is een soort heldere gelei. Met het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht geleidelijk waardoor er troebelingen in het glasvocht ontstaan. Deze troebelingen kunnen worden waargenomen als zwevende vlekjes in het gezichtsveld. Meestal vallen de glasvochttroebelingen niet op, maar soms kunnen ze het zicht ernstig hinderen. Een eventuele operatie voor deze troebelingen zal hier worden besproken.


Let op!
Door veroudering kan het glasvocht op een gegeven moment los komen van het netvlies. Dit is een proces dat plotseling optreedt en waarbij opeens meer zwevende vlekjes en ook lichtflitsen kunnen worden waargenomen. Soms kan hierbij een scheurtje in het netvlies ontstaan en kan het netvlies los gaan liggen. Het plotseling zien van veel vlekjes kan ook komen door een bloeding of een ontsteking in het oog. De informatie in deze folder geldt daarom niet bij het plotseling zien van (meer) vlekjes en/of flitsen. In die gevallen wordt geadviseerd om op korte termijn uw netvlies te laten controleren door een oogarts.
Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen