Hechtingen verwijderen


Op deze pagina vindt u informatie over het verwijderen van hechtingen na een hoornvliestransplantatie.

Afspraak

De hechtingen van uw hoornvliestransplantatie kunnen worden verwijderd. Afhankelijk van het aantal hechtingen dat verwijderd gaat worden, zijn er voor u één of twee afspraken gemaakt. Het verwijderen van hechtingen wordt op twee locaties in Het Oogziekenhuis uitgevoerd. U hoort van tevoren van uw oogarts waar uw afspraak plaatsvindt:

 

  • Poliklinische operatiekamer (Poli-OK)
    Op de dag van de afspraak meldt u zich op de 1e etage bij balie 10. Tijdens het verwijderen van de hechtingen ligt u in een comfortabele stoel (net zoals bij de tandarts). U krijgt een ooglidspreider tussen de oogleden zodat u niet kunt knipperen. Het is ook mogelijk dat de behandelend arts u laat plaatsnemen achter de spleetlamp, dit is het instrument dat ook gebruikt wordt tijdens normale polikliniekbezoeken.
  • Grote operatiekamer (OK)
    De afspraak vindt plaats op de operatiekamer. Op de dag van de afspraak meldt u zich op de 2e etage bij balie 28.

 

Het Oogziekenhuis levert een belangrijke bijdrage aan de opleiding van oogartsen om de zorg voor de toekomst te waarborgen. Dit betekent dat de behandeling (deels) uitgevoerd kan worden door een arts in opleiding tot oogarts. Er is altijd een gespecialiseerde oogarts aanwezig voor eventueel benodigde supervisie.

Verdoving

De verdovingsvorm die met u is afgesproken:

Plaatselijke verdoving van het oog door middel van druppels
Bij deze verdovingsvorm wordt alleen het oppervlak van het oog verdoofd, waardoor het ongevoelig wordt voor scherpe pijn. Aanraking van het oog en vloeistoffen voelt u nog wel. Tijdens de medische handeling kunt u blijven zien en u kunt uw oog bewegen.

Plaatselijke verdoving van het oog door middel van een injectie bij het oog
Bij deze verdovingsvorm krijgt u een prik bij het oog. Vlak voor deze prik krijgt u een slaapmiddel toegediend waardoor u zich niet bewust bent van de prik. Tijdens de medische handeling bent u wakker en aanspreekbaar. Uw zicht is mogelijk tijdelijk verminderd.

Algehele verdoving (narcose)
Bij een algehele verdoving (narcose) krijgt u een slaapmiddel door middel van een infuus toegediend. U valt in slaap en wordt pas na afloop van de medische handeling weer wakker.

Meer informatie vindt u op de pagina Verdoving voor uw operatie.

Na de afspraak

Direct na de afspraak kunt u naar huis. Vanwege de nawerking van de verdoving mag u de eerste 24 uur niet actief deelnemen aan het verkeer (zelf autorijden of fietsen). U dient een begeleider mee te nemen die u na de afspraak naar huis brengt.

Instructies

Na de afspraak dient u gedurende 5 tot 7 dagen de voorgeschreven antibioticadruppels toe te dienen. Soms worden ook ontstekingsremmende oogdruppels voorgeschreven (combinatiedruppels zijn ook mogelijk). Heeft u geen recept meegekregen (of bent u bijvoorbeeld allergisch voor de druppels), meldt u dit dan voorafgaand aan uw afspraak.

Mogelijke klachten

U heeft gedurende ongeveer 2 tot 3 dagen het gevoel of er iets in uw oog zit; dit is normaal. Tegen de pijn of irritatie kunt u paracetamol innemen (3 maal daags 2 tabletten van 500mg bij een normaal lichaamsgewicht). Eventueel kunt u hieraan Naproxen of Brufen (NSAID) toevoegen volgens de bijsluiter.

Als u iets niet vertrouwt gedurende de dagen na het verwijderen, neemt u dan contact op met de afdeling Acute Oogzorg. Met name als er veel vocht uit uw oog komt (meer dan normale tranen) of als het oog zeer rood en slechtziend wordt, moet u direct contact opnemen met de afdeling Acute Oogzorg.

Veranderende brilsterkte

Na het verwijderen van de hechtingen zal waarschijnlijk de brilsterkte veranderen (met name de cilindrische sterkte). Uw oogarts probeert het verwijderen van de hechtingen zo te plannen, dat dit effect zo klein mogelijk blijft. Echter, de veranderingen kunnen soms groter zijn dan eerder verwacht. Dit is inherent aan de aard van uw hoornvliestransplantatie.

Controle

Enkele weken na het verwijderen van de hechtingen vindt de controle plaats op het spreekuur bij uw oogarts. De controleafspraak wordt van tevoren alvast voor u gepland.

Valpreventie

Na de behandeling kan het zijn dat u minder goed ziet met het behandelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen