Hoornvliesdystrofie van Fuchs


Op deze pagina vindt u informatie over een hoornvliesdystrofie van Fuchs.

De diagnose

Bij de hoornvliesdystrofie van Fuchs neemt het aantal endotheelcellen sneller af dan normaal. Dit is een traag verlopend proces dat pas op latere leeftijd tot problemen leidt. De pompfunctie van het endotheel neemt af en er ontstaat vochtophoping in het hoornvlies. Als gevolg hiervan wordt het hoornvlies dikker en minder helder. Vooral 's nachts wordt er meer vocht in het hoornvlies opgestapeld, mede omdat u 's nachts uw ogen dicht heeft. Hierdoor is de verdamping van traanvocht verminderd. Daarom is het zicht in de ochtenduren meestal verminderd en wordt het in de loop van de dag beter. Bij een vergevorderde hoornvliesdystrofie van Fuchs is het zicht de hele dag slecht.

De hoornvliesdystrofie van Fuchs komt altijd aan beide ogen voor. Het is niet geheel duidelijk in hoeverre een hoornvliesdystrofie van Fuchs erfelijk is. Er is zeker een familiair verband, maar waarschijnlijk spelen andere (onbekende) factoren ook een rol. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Figuur 1: Gezond endotheel van het hoornvlies; de endotheelcellen zijn gelijk van grootte en hebben een regelmatige zeshoekige vorm
Figuur 2: Hoornvliesdystrofie van Fuchs: de endotheelcellen zijn onregelmatig van vorm, op de donkere plekken zijn de endotheelcellen verdwenen en zijn er kleine bobbeltjes ontstaan (de guttata)

Behandeling

Bij een beginnende hoornvliesdystrofie van Fuchs kunnen er middelen gebruikt worden om vocht aan het hoornvlies te onttrekken. Deze middelen werken niet genezend. Het aantal endotheelcellen zal blijven afnemen. Een operatie kan met deze middelen enige tijd worden uitgesteld.

Oogdruppels en/of oogzalf
Bij een beginnende hoornvliesdystrofie van Fuchs kan het teveel aan vocht in het hoornvlies worden verminderd met zoutdruppels en/of zoutzalf (Natrium Chloride 5%). De oogdruppels worden overdag 2 tot 3 maal gebruikt en de oogzalf 's avonds voor het slapen gaan. Het is belangrijk dat u de medicatie op de juiste manier toedient en therapietrouw bent. Een uitgebreide oogdruppelinstructie vindt u op de pagina Oogdruppels en oogzalf. U kunt ook voor meer informatie terecht bij uw apotheek.

Föhnen van het hoornvlies
Bij beginnende hoornvliesdystrofie van Fuchs kun u ook 's ochtends het hoornvlies föhnen. Dit doet u door de föhn op armlengte gedurende 1 minuut op de ogen te richten. Hierdoor wordt het teveel aan vocht in het hoornvlies verminderd en klaart het zicht iets sneller op.

Hoornvliestransplantatie
Bij een gevorderde hoornvliesdystrofie van Fuchs kan de gezichtsscherpte alleen met een hoornvliestransplantatie verbeterd worden. Informatie over een hoornvliestransplantatie vindt op op de pagina Hoornvliestransplantatie. Uw behandelend oogarts (gespecialiseerd in het hoornvlies) zal met u bespreken wanneer u voor deze behandeling in aanmerking komt.

Valpreventie

Na het druppelen kan het zijn dat u minder goed ziet met het gedruppelde oog. Dit kan de kans op vallen vergroten. Op deze website kunt u informatie vinden over hoe u het risico op vallen kunt verkleinen.

Terugverwijzing

Het Oogziekenhuis Rotterdam verwijst u terug naar uw eigen oogarts (in uw eigen regio), zodra dit oogheelkundig verantwoord is. Dit geldt ook voor patiënten die op eigen initiatief voor een 'second opinion' naar Het Oogziekenhuis zijn gekomen.

Patiëntenvereniging

De Hoornvlies Patiënten Vereniging is een patiëntenvereniging waar u terecht kunt voor lotgenotencontact en verdere praktische informatie over uw aandoening. U kunt contact opnemen met de Hoornvlies Patiënten Vereniging via www.oogvooru.nlof telefoonnummer 071 519 10 77.

Sluit de voorlees functie

Door deze site te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Deze melding niet meer tonen